אחרי מצוקת דיור וקושי של הקבלנים בקבלת אישורי התחלות בנייה, נתוני הלמ"ס מראים כי בועת הנדל"ן של ישראל עומדת להתפוצץ ובגדול. המרוויחים הגדולים? מבקשי הדירות שיהנו ממחירים נמוכים משעותית.
אתמול בבוקר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתון מפתיע במיוחד. השורה התחתונה בדו"ח הינה כי שנכון להיות ישנן 78 אלף יחידות דיוק בבנייה. כאשר בתשעת החודשים הראשונים של 2011 הוחל בבנייתן של כ-32,400 דירות חדשות במשק, המספר הגבוה בכ-12% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
הנתון המפתיע החודש הוא מספר הדירות בבנייה פעילה אשר הסתכם בסוף ספטמבר2011 ב-77.5 אלף דירות, לערך, והיה גבוה ב-14% לערך ממספר הדירות בבנייה פעילה בסוף ספטמבר 2010. זהו המספר הגבוה ביותר של דירות בבנייה פעילה מאז סוף ספטמבר 2001. מתחילת 2011 הסתיימה בנייתן של כ-25,280 דירות, נתון הגבוה בכ-2% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2010. שטח התחלות הבנייה לכל הייעודים הסתכם מתחילת השנה בכ-8.2 מיליון מ"ר, בהשוואה ל-7.4 מיליון מ"ר בתקופה המקבילה אשתקד - עלייה של כ- 11%.
מבין הדירות שנבנות, כ-32% דירות נבנות בבניינים בני 2-1 דירות (בתים בודדים ובתים דו-משפחתיים). בתקופה זו, בכל אחד מהיישובים תל אביב, ירושלים, פתח תקווה, אשקלון ויבנה הוחל בבנייה של למעלה מ-1,300 דירות. בקריית גת הוחל בבנייתן של כ-840 דירות, פי 12.9 יותר מאשר בתקופה המקבילה ב-2010 וברמלה חל גידול של פי 4 לעומת התקופה המקבילה ב-2010. בגני תקווה הוחל בבניית כ-630 דירות, פי 2.6 לעומת התקופה המקבילה ב-2010, וכמעט פי 9 לעומת כל אחת מהתקופות המקבילות ב-2009 וב-2008. בכל אחד מהיישובים יבנה ורחובות חלה עלייה של פי 2 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ירידה נרשמה בתשעת החודשים הראשונים של 2011 בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2010 ביישובים פתח תקווה (32%-), וכפר סבא (27%-).
שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בתגובה לנתונים כי "הקבלנים מפנימים את המצב החדש ונותנים הצעות מחיר נמוכות יותר במכרזי הקרקע. הנתונים שפורסמו היום מעודדים ומלמדים כי המאמצים הכבירים שאנו משקיעים לקדם ולשחרר קרקעות למגורים, נושאים פרי, אך אסור להניח לכך. שיווקי המקרקעין הם הכלי המרכזי להוזלת מחירי הדירות."
אולם על פי ניתוח כלכלני התאחדות הקבלנים, ברבעון השלישי של 2011 חלה ירידה של כ- 4% בהתחלות הבניה לעומת הרבעון השני. ברבעון השלישי הוחל בבנייתן של 10,687 יחידות דיור, לעומת 11,146 יחידות דיור ברבעון השני. כמו כן חלה ירידה של כ- 6% בגמר הבניה מ- 8,655 יחידות דיור ברבעון השני ל- 8,148 יחידות דיור ברבעון השלישי.
מי שמנסה לשים את הדברים בפרופורציות נכונות הוא ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים שהגיב לנתונים: "למרות האצת השיווקים על ידי שר השיכון, מגמת הגידול בהתחלות הבניה נבלמה. אנחנו ממשיכים להתריע מפני מחסור בדירות באזורי הביקוש. בגלל מגבלות האשראי שהטיל בנק ישראל על הבנקים , ובשל המחסור החמור בפועלים מקצועיים, התחלות הבניה וגמר הבניה ימשיכו לרדת בתקופה הקרובה ויבואו לידי ביטוי במחסור בדירות חדשות בעיקר באזורי הביקוש ובהמשך עליית המחירים."
חנית אטדגי הינה כתבת מייאסטייט.
לתגובות הארות או הערות: hanit99@gmail.com
אני דיי סקפטית לגביי הנתונים
אני חושבת שהשינוי עלול לקחת שנים על גבי שנים,
בכל מקרה גם סטנלי פישר וגם שטייניץ וגם חברי OECD ממליצים שלא להוריד הדרגתית את המחירים כדי שלא יווצר מצב שלא יהיה לחייבים כסף להחזיר לבנק על המשכנתא..
חשוב שמחירי הדירות ירדו אבל לא כ"כ מהר
על אף שכולנו רוצים שמחירי הדירות ירדו חשוב שאלו שרכשו בתקופה האחרונה דירות לא יפגעו.. שלא נצא קרחים מפה ומפה..
מה יקרה עכשיו
מה יקרה אם אלו שקנו דירות והמחירים עלו כמו שהם מאושרים היום שהמחירים עלו כך גם ההכזבה תהיה להם גדולה
ומי שיהיה מאושר זה אלו שרוכשים דירה בפעם הראשונה
מקווה שבאמת המחירים ירדו דרסטית
פרסום תגובה חדשה