אגרת בניה - מכלול תשלומים שהרשות המקומית גובה מהמבקשים היתרי בניה.
אגרת פיתוח - תשלום שגובה הרשות המקומית מבעל קרקע למימון עלויות פיתוח כגון כבישים פנימיים כבישי גישה ומחלפים.
אדמות מינהל - קרקע הנמצאת בבעלות המדינה רשויות הפיתוח וקרן קיימת לישראל.
אדריכל – הנקרא גם ארכיטקט הרשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים ועוסק בתכנון מבנים ולעיתים בתכנון עירוני אדריכלות נוף ואדריכלות פנים .
אדריכל נוף - אדריכל המתעסק בתכנון מרחבים פתוחים כגון כיכרות , גינות , ופארקים .
אדריכל עיצוב פנים –אדריכל המתעסק בתכנון ובעיצוב חללים פנימיים ואינו מתעסק בתכנון של מבנה שלם קונסטרוקציה ובניה חיצונית.
אופציה במקרקעין – הזכות לרכישה של זכות במקרקעין לפי חוק מיסוי מקרקעין (תשכ"ג 1963) למעט זכות לרכישה של זכות באיגוד , האופציה חייבת להיות בכתב ומוגדרים באופציה תנאי העסקה ותקופת זמן מוגבלת מראש.
אחוזי בנייה – שיעור השטח המותר לבניה על פני שטח מסוים , נקבע בתוכנית בניין עיר אשר נמצא בוועדה המקומית של אותו אזור.
אחוז מימון – אחוז מימון המשכנתא ביחס לערך שווי הנכס הנרכש .
איגוד מקרקעין – איגוד של כל נכסיו הן במישרין והן בעקיפין הם זכויות במקרקעין (חוק מיסוי מקרקעין תשכ"ג 1963 ) למעט איגוד שהזכויות בו רשומות למסחר בבורסה כהגדרתה בפקודה.
איחוד וחלוקה מחדש – איחוד של מספר מגרשים יחדיו ויצירת תוכנית עבודה חדשה בהתאם .
איטום – תחום העוסק במניעת חדירה של מים או כל נוזל אחר או גז אל תוך מבנה .
אישור אכלוס – מסמך רשמי הניתן ע"י הרשות המקומית המאשר כי כל עבודות הבניה בוצעו לפי היתרי בניה חוקיים .
אישור גמר בנייה - אישור הניתן ע"י וועדת בנין ערים, עם סיום הבניה והגשת כל הניירת שנדרשה כתנאי לבניה .
אלמנט עמיד באש – בעל עמידות אש של 90 דקות או כל זמן אחר שנקבע לפי תקן ישראל 931 (תקנות התכנון והבניה 1970).
אבן פינה – הינה לבנה המסמלת את תחילת בנייתה של מבנה מסוים .
ארנונה – תשלום עבור שירותי הרשות המקומית ממחזיק הנכס ע"פ חוק העיריות.
אחריות קבלן –אחריות אישית של הקבלן המבצע את העבודה אשר מתחייב לאחר סיום עבודתו לתת שירות בפרק זמן המוגדר על ידו ובתנאים שהוגדרו על ידו .
אישור עקרוני - אישור ראשוני ובלתי מחייב מבנק למשכנתאות, המעניק ללווה הפוטנציאלי מושג על גובה המשכנתא שבאפשרותו לקבל. מימוש האישור מותנה בחתימת הלווה על חוזה הנכס, באימות פרטיו ובעמידתו בתנאי הבנק. באישור העקרוני מקבלים הצעה לגבי הריביות והמסלולים, הצעה זו תקפה ל- 12 ימי עבודה
איזור תכנון מושהה -אזור שתוכניותיו השונות טרם הושלמו והן ממתינות לאישור הגופים הנוגעים בדבר (הוועדות המקומית והמחוזיות לתכנון ובנייה).
בטוחה - שיעבוד של נכס במקרקעין לבנק לצורך הבטחת החזרת הלוואה.
ביטוח נכס – הינו ביטוח של מבנה, ומחייב כאשר הנכס משועבד .
ביטול משכון – הודעה של הבנק הודות סיום המשכנתא של הלווה בנכס לרשם המשכונות.
בנייה נמוכה – מבנים נמוכים צמודי קרקע כגון וילות , קוטג' ובית פרטי.
בנייה עצמית – נמצאת בפיקוחו ובניהולו של בעל הנכס . וכולל את כל תכנוני הבניה וההתקשרות עם הרשויות השונות ובעלי המקצוע.
בנייה רוויה – בית משותף המותנה בשתי קומות ומעלה ויש בו לפחות 4 יחידות דיור ובכל קומה לפחות יחידת דיור אחת לפי חוק המקרקעין התשכ"ט .
בנין – מבנה בנוי , כגון אבן, בטון, טיט, ברזל, עץ וכו' המחובר חיבור של קבע .
בנין גבוה – בנין העולה על 12 מטרים – הפרש הגובה בין מפלס הכניסה הקובעת לבנין לבין מפלס הכניסה לדירה הגבוהה ביותר בבנין .
בנין חורג - בנין שלא נתקיימה בו הוראה מהוראותיה של תכנית או של תקנה אחרת (לפי חוק התכנון והבניה) החלותעליו, בין שניתנו לסוג מיוחד של בנינים ובין שהן חלות עליו בהיותו נמצא באזור אובשטח מיוחד, או שלא נתקיימה בו הוראה של היתר שניתן לבנייתו על-פי כל חוק הדןבתכנון ובבניה.
בנין לשימור – (תכנית לשימור אתרים) התוספת הרביעית לחוק התכנון והבניה. תכנית לשימור אתרים נועדה לשמור על אתרים בעלי חשיבות היסטורית, לאומית, אדריכלית וארכיאולוגית. לכל רשות מקומית יש ועדה לשימור אתרים, בסמכותה של הועדה לקבוע אתרים שנועדו לשימור, לחייב את הבעלים בתחזוקת אתר או להפקיעו. במקרה שהאתר הופקע הועדה רשאית להשכירו או למכור אותו ובתנאי שיובטח שימורו של האתר.
בנין רב קומות – בנין העולה על 27 מטרים – הפרש הגובה בין מפלס הכניסה הקובעת לבנין לבין מפלס הכניסה לדירה הגבוהה ביותר בבנין .
בעל בית – הבעלים החוקיים המחזיקים בנכס לפי לשכת הרישום במקרקעין אשר לו הזכות לבצע בנכס כל פעולה המותרת בחוק .
בעל היתר – מי שעל שמו הוצא היתר .
בעלות משותפת – נכס השייך למספר בעלים ע"פ חלקם היחסי .
בר רשות - כאשר בעל הזכויות בנכס נותן לאחר רשות להשתמש ולנצל מקרקעין מקבל הרשות נקרא "בר רשות". זכות זו נפוצה מאד במגזר החקלאי ,במושבים בהם לאגודה השיתופית יש חוזה חכירה וכל חבר אגודה הינו בר רשות בשטחי הנחלה שלו.מצב הזכויות הנהוג במושבים רבים בארץ, מוסדר במסגרת "חוזה משולש" בו הצדדים הינם מנהל מקרקעי ישראל, הסוכנות היהודית והמושב.
בנה ביתך – מגרשים שמציעים מידי פעם מנהל מקרקעי ישראל וחברות פיתוח אחרות לבניית בתי מגורים צמודי קרקע. מחירי הקרקעות נמוכים ונחשבים כדאיים.
בית משותף – בית אשר נרשם בפנקס הבתים המשותפים ויש בו לפחות 2 דירות או יותר .
בניה טרומית – שיטת בניה מתועשת ומהירה שבה מביאים לאתר הבניה קירות מוכנים להרכבה או מיוצרים במקום הבניה מראש .
גוש - קוד מספרי שמזהה נכס מקרקעין שטח מדינת ישראל מחולק לגושים וכל גוש מחולק לחלקות בחלקה שהיא בית משותף יש תת-חלקות, המקבלות מספר סידורי לפי מספר הדירות בבית המשותף.
גרירת משכנתא – החלפת הנכס המשועבד בנכס אחר המשמש כביטחון להלוואה לבנק .
גורד שחקים – מגדל שגובהו 30 קומות ויותר .
גלריה – תקרת ביניים
דו"ח אפס - מתאר את מצב נכס המקרקעין מנקודת מבט כלכלית ופיננסית ונערך ע"י שמאי המקרקעין .
דיור מוגן – מבנה או קבוצת מבנים או כפר שלם המיועד לאוכלוסיה מבוגרת.
דיירות מוגנת - המדובר בדייר או דיירת, שאינם צריכים לסלק ידם מן המקרקעין בסוף תקופת השכירות או ביטול החוזה. למעשה, תוכנה של הזכות הוא נגטיבי - הגנה מפני פינוי מהנכס, בין נכס עסקי (בית מלאכה, חנות) ובין אם נכס למגורים. זכות זו, להבדיל מזכויות מקרקעין "רגילות", היא אישית. רק בתנאים מאוד מסוימים וצרים יכול בעל הזכות להעבירה לאחר. במרבית המקרים, פטירתו של בעל הזכות מביאה לקיצה גם את הזכות.
בכדי לזכות במעמד של דייר מוגן צריך לעמוד בתנאים מסויימים הקבועים בחוק הגנת הדייר, למשל על המבקש להוכיח כי שילם דמי מפתח.
דירת יחיד –שבעלי הדירה מתגוררים בה במשך 4 שנים מיום מכירתה ובתנאי שלא היו בבעלותו דירות נוספות .
דירת גן – דירה עם יציאה לגן שמהווה חלק ממנה ברישומי הטאבו .
דייר מוגן – דייר בעל זכות מגורים מתוקף חוק הגנת הדייר כמו: מי שמחזיק בדירה או בעסק ושילם עבורם דמי מפתח, דייר שלא שילם דמי מפתח ונכנס לנכס לפני שנת 1940, כל בן משפחה שהפך לדייר מוגן ע"י קבלת זכויות מהדייר המוגן המקורי. דייר מוגן נהנה מזכויות שכירות שאין למי ששוכר דירה בשכירות רגילה. עם זאת בעל הבית הוא בעל הנכס ואילו לדייר זכות מגורים בלבד.
דירת גג –דירה הבנויה על בניין בעל גג שטוח. הדירה בנויה רק על חלק מהגג,כך שיתרת הגג משמשת כמרפסת. הגג שמעל דירת הגג הוא רכוש משותף של כל הדיירים, ויכול להיות מנוצל לדודי שמש.
דמי היתר – הסכום שעל חוכר הנכס לשלם למנהל כתנאי למימוש הזכויות בקרקע .
דמי הסכמה – תשלום שעל חוכר הנכס לשלם כתנאי להעברת זכויות חכירה בנכס.
דמי חכירה ראשונים (דח"ר) – סכום חד פעמי השווה לחלק מערך הקרקע ששילם חוכר הנכס למנהל בעת רכישת הזכות חכירה .
דמי חכירה שנתיים – תשלום שמשלם חוכר הנכס למנהל כל שנה במהלך תקופת החכירה בגין שימוש במקרקעין בהתאם למטרת ההקצאה .
דמי מפתח - כינוי מקובל לעסקה בנדל"ן המהווה מעין הכלאה בין רכישת נכס לשכירתו. בעסקה זו נרכשות זכויות מסוימות בנכס נדל"ני במחיר נמוך, הרוכש מקבל חזקה על הנכס וממשיך לשלם דמי שכירות נמוכים במיוחד.
דמי תיווך – עמלה בגין תיווך בביצוע עסקת נדל"ן ,ניתנת בגין מכירה קניה והשכרה של נכס או זכויות בנכס במקרקעין .
דף מידע – דף מידע שרשאי כל מתעניין או בעל הזכויות במגרש לקבל בתוך 30 יום מהוועדה המקומית לתכנון ובניה מהרשות המקומית ובו המידע הדרוש לצורך קבלת היתר בניה.
הודעת משכון - הודעה חתומה ע"י בעל הזכויות בנכס אותה מעביר הבנק לרשם המשכונות, ובה כתוב שבעל הזכויות בנכס ממשכן את זכויותיו לתקופה הנקובה לטובת הנושה.
האגודה לתרבות הדיור – גוף שהוקם על בסיס חוק הבתים המשותפים ומיועד להדריך ועדי בתים בניהול תקין של הרכוש המשותף.
הון עצמי – מקור פיננסי של הלווה לא הלוואה.
היוון – סך התשלומים שיש לשלם עבור תקופת החכירה או יתרתה בתשלום חד פעמי לפי ערך נוכחי.
היטל השבחה - היטל השבחה הוא תשלום חובה הנדרש מבעל המקרקעין או מהחוכר לדורות על ידי הוועדה המקומית אשר אישרה תוכנית והביאה בכך לעליית שווי המקרקעין שלו. החובה לתשלום ההיטל היא על הבעלים או החוכר לדורות, ולמרות שניתן לקבוע בחוזה מכר כי הקונה ישלם היטל זה - עדיין מדובר בהסדר פנימי בין הצדדים, אשר אינו מחייב את הוועדה המקומית.
היתר בניה – רישיון הניתן ע"י הוועדה לתכנון ובניה המקומית או המרחבית או המחוזית .
הלוואת גישור – הלוואה הניתנת לתקופה קצרה המיועדת לגשר בין פער מועד התקבולים למכירת הדירה לבין מועד התשלומים ברכישת דירה חדשה.
הלוואת זכאות – הלוואה הניתנת לזכאים מכספי תקציב המדינה שתנאיה נקבעים ע"י משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר ובה פירוט היקף הזכאות ותנאיה .
הלוואה עומדת – הלוואה שהלווה לא מחויב בתשלומים בגינה לתקופה מוגדרת מראש ונדרש להחזירה בסוף תקופת ההלוואה בשלמותה בתוספת ריבית.
הסכם הרשאה – הסכם המייעד קרקע מסוימת לשימוש זמני שהמינהל אישר .
הסכם פיתוח – הסכם המייעד קרקע לבנייה שהמינהל אישר ובהתקיים תנאיו זכאי היזם לתקשר עם המינהל בחוזה חכירה.
הסרת שיעבוד – מחיקת רישום שיעבוד על הנכס שהיה רשום לטובת הבנק וזאת לאחר סילוק הלוואה שהנכס שימש כבטוחה .
העברת זכות החכירה –העברה של זכות חכירה במקרקעין בשלמותה או בחלקה או הסבתה בדרך ל שהיא אחרת בתמורה או שלא בתמורה.
הערת אזהרה – רישום במרשם המקרקעין בדבר התחייבות בכתב של בעל המקרקעין או בעל הזכות במקרקעין ,לעשות במקרקעין מסוים עסקה או להימנע מלעשות בהם עסקה .הערת הזהרה יכולה להירשם גם במקרים של חכירה , שכירות , שאילה , זיקת הנאה , זכות קדימה , או משכנתא .
הפקעה – הרשות המקומית לתכנון ובניה רשאית לשנות את ייעודה המקורי של קרקע הנמצאת בבעלות פרטית ולהעביר אותה לחזקתה. במידה וההפקעה הינה לצורך רווחת הציבור אין חובה לפצות את בעל הקרקע .
הפשרת קרקע – שינוי ייעוד הקרקע המקורי שלא הייתה מיועדת לבניה ומתן אפשרות לבניה ופיתוח.
הקלה – הרשאה לבצע עבודה אשר טעונה היתר לפי חוק התכנון והבניה 1965 סעיף 145 בסטייה מהוראות תוכנית או תקנה אחרת החלות במקום הנדון ושאין בא משום שימוש חורג.
הרמוניקה - נקראת גם תכנית הגשה כי היא מוגשת לוועדה המקומית לתכנון ובניה עבור קבלת היתר בניה. תכנית ההגשה כוללת בתוכה מספר מפות כגון: מפה טופוגרפית, מפה מצבית, קנה מידה וכמו כן כוללת טפסים נלווים כגון: פרטי הנכס גוש, חלקה וכדומה, פרטי האדריכל, תיאור הבקשה, סוג הבניה, יעוד פירוט השטחים העיקריים ושטחי שרות, וחתימות עורך הבקשה, בעלי הנכס ואדריכל.
ועדה מקומית - לכל מרחב תכנון מקומי קיים ועדה מקומית לתכנון ולבנייה. שר הפנים הוא זה שמכריז על שטח כל מרחב תכנון מקומי ומפרט את גבולותיו. החוק מבדיל בין הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לבין הרשות המקומית, למרות שבמרחב תכנון מקומי שכולל תחום רשות מקומית אחת בלבד מועצת הרשות המקומית היא הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה היא גוף משפטי נפרד. הוועדה המקומית מקימה ועדות משנה והחלטותיה הם כדין המועצה המקומית.
ועדה לתכנון ובניה של תשתיות לאומיות -לכל מרחב תכנון מקומי קיים ועדה מקומית לתכנון ולבנייה. שר הפנים הוא זה שמכריז על שטח כל מרחב תכנון מקומי ומפרט את גבולותיו. החוק מבדיל בין הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לבין הרשות המקומית, למרות שבמרחב תכנון מקומי שכולל תחום רשות מקומית אחת בלבד מועצת הרשות המקומית היא הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה היא גוף משפטי נפרד. הוועדה המקומית מקימה ועדות משנה והחלטותיה הם כדין המועצה המקומית.
ועד הבית – לפי חוק המקרקעין נקבע כי לכל בית משותף חייבת להיות נציגות שתנהל את ענייני הבניין.
זיקת הנאה - זכות הניתנת לאדם לעשות שימוש במקרקעין הנמצאים בבעלותו של אדם אחר. מקרקעין בהם יש זיקת הנאה קרויים מקרקעים כפופים. ההנאה יכולה להתבטא בזכות אקטיבית (למשל: שימוש במקרקעין הכפופים או חיוב בעליהם לבצע פעולה מסוימת במקרקעין) ויכולה להתבטא בזכות פסיבית (למשל: הימנעות מביצוע פעולה מסוימת במקרקעין כפופים או מניעת הזכות מבעלי מקרקעין כפופים לבצע פעולה מסוימת במקרקעין הזכאים). זיקת הנאה יכולה להיווצר על ידי הסכם בין הצדדים, יכולה גם להיות בתשלום ובכפוף לתקופה מסוימת; וקיימת גם זיקת הנאה מכוח שנים.
זכות מעבר -זכות מעבר היא סוג של זיקת הנאה. למשל, שביל לטובת הציבור, או דרך לטובת בעל מקרקעין מסוים, המוקף חלקות קרקע של בעלים אחרים. יכולה להיות זכות מעבר לכל השכנים לגג או לארונות חשמל. היא גם יכולה להינתן לרשות מקומית לצורך הנחת קווי ביוב, או לחברת החשמל להנחת קווי חשמל.
זכות קדימה - זכות קדימה במקרקעין היא אחת הזכויות במקרקעין שיש לזוכה בנכס, המקנה לו קדימות במקרה של מכירת זכות בנכס. כלומר, כשברצונו של בעל זכות בנכס למכור את זכותו בו, הוא חייב להציע את אותה הזכות למכירה לבעל זכות הקדימה, קודם לכל אדם אחר.
זיכרון דברים – הסכם פורמאלי ראשוני וזמני בין מוכר הנכס לקונה . תוקף הסכם זה הוא עד לחתימה של החוזה שיעשו בניהם הצדדים בצורה מסודרת ותוקף זיכרון הדברים הינו כחוזה עד שיחתמו על חוזה קבוע .
חוזה פאושלי - הינו הסכם בו הצדדים מסכמים על מחיר אחד , והוא כולל וסופי עבור עבודות שיבוצעו ויושלמו, אך חוזה זה אינו מפרט את מדידת הכמויות או את המחיר ליחידה לכל עבודה .
חכירה – שכירות לתקופה של למעלה מחמש שנים ועד ל 25 שנים .
חכירה לדורות – שכירות לתקופה של למעלה מ 25 שנה , חוכר הנכס מקבל זכויות על הנכס אך הבעלות על הנכס נשארת בידי מדינת ישראל , קק"ל או רשות הפיתוח בישראל .
חלקה – שטח המכיל בתוכו מגרשים לבניה הכוללים שטח לבניה ציבורית.
טאבו - משרד ממשלתי שבו מתנהל רישום הבעלויות שבזכויות האחרות על נכסי מקרקעין לרבות רישומי הערות אזהרה, משכנתאות ועיקולים . ישנה אפשרות לקבל מסמך זה מלשכות רישום המקרקעין הנקרא "נסח טאבו" .
טרקלין - חדר גדול לקבלת אורחים ולמגורים.
טופס 4 – מסמך המאשר את גמר הבנייה המתקבל מהרשות המקומית . ניתן בשלב בו הסתימה הבנייה והבניין מוכן לאכלוס.
טופס מס שבח (מש"ח) – טופס שבאמצעותו נדרשים הצדדים לעסקה במקרקעין (הקונה והמוכר ) לדווח על העסקה לשלטונות מס שבח מקרקעין תוך פרק הזמן הקבוע בחוק.
ירידת ערך - הינה הסכמה עבור תשלום פיצויים לבעלי נכס שהוכיחו כי הנכס שברשותם נפגע בערכו בעקבות אישור תוכנית בניין שהוחלה עליו או בסמיכות מיידית אליו . הגשת תביעה בדבר ירידת ערך ניתן להגיש בתוך שלוש שנים מיום פרסום התוכנית שגרמה לפגיעה בערך הנכס .
יועץ לבניה – הינו בעל מקצוע וותיק ומומחה בתחום הבניה .
יזמות בנדל"ן - אדם, תאגיד, חברה או כל גוף משפטי אחר איתו מנהל המינהל משא ומתן
להקצאת שטח או להרשאה לשימוש בשטח וכן כל אחד מאלה שחתם על הסכם פיתוח
עם המינהל.
כושר החזר - מדד שבו הבנק למשכנתאות בודק את מידת יכולתו של הלווה לעמוד בסכום ההחזר החודשי של ההלוואה . ונגזרת מסך כל הכנסותיו הפנויות ועומדות על ההוצאות השוטפות של הלווה.
כניסה קובעת לבנין – הכניסה הראשית לאיזור הבניין אשר מפלס רצפתה לא עולה על 1.20 מטר מעל פני הקרקע והגישה אליה תהיה באמצעות מדרגות או גשר כניסה ישיר ממפלס הרחוב (בהתאם לתקן ישראל 166 ).
לשכת רישום מקרקעין - לשכה שבה נרשמים בפנקסי המקרקעין עסקות מקרקעין וכן פסקי דין, החלטות וצווים של בתי משפט בענייני מקרקעין וכל דבר אחר הטעון רישום, או ניתן לרישום, לפי החוק בפנקסים אלה. הפנקסים מתנהלים לפי אזורים ופתוחים לעיון הציבור.
לוח שפיצר – לוח סילוקין המבוסס על החזרים בתשלומים שווים של קרן ההלוואה . חישובי הלוח נעשים בשיטת ריבית דריבית . ככל שחולף הזמן גדל מרכיב הקרן וקטן מרכיב הריבית על ההלוואה בתשלום החודשי .
מבנה דרך - הינו מחלף ,גשר או מנהרה המצויים בתחילתו או בסופו של אחד מאלה (חוק התכנון והבניה 1965).
מדד מחירים לצרכן – מדד המהווה את אחד מסוגי מדדי המחירים, המחושב בטכניקות סטטיסטיות ומשתנה מזמן לזמן אשר מטרתו למדוד את השתנות המחירים את סל המחירים ושירותים הנצרכים על ידי קבוצת צרכנים.
מדד דיור – מדד המשקף את השינויים במחירי ענף הדיור המופק ע"י הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה).
מט"ח – מטבע חוץ , מטבע של מדינה זרה . לרוב מקובל במסחר בינלאומי .
מגרש – יחידת קרקע שנקבעה בתכנית כתוצאה מעולת חלוקה או איחוד, או תשריט חלוקה או איחוד. אף אם טרם נרשמה כחלקה בפנקסי רישום המקרקעין בין אם מותרת בה הבנייה ובין אם לא מותרת. (חוק התכנון והבנייה 1965)
מדד הבניה בישראל מודד מוסמך – בעל רישיון מהמדינה לביצוע מדידות גבולות השטח וכדו' עבור אישורים והיתרי בנייה.
מתקני דרך – מתקנים שנמצאים בתוואי הדרך כגון גדר, מעקה, מחסום, אבן שה, רמזור, עמוד תאורה, תחנת אוטובוס, ספסל רחוב, מתקן איסוף אשפה (חוק התכנון והבניה 1965)
מתקני תשתית – הינם קווי תשתית ומתקני חיבור כהגדרתם בפקודות העיריות. וכן כבלי תקשורת, מתקנים להולכת גז וצינורות להולכת חומרים מסוכנים.
מנהל ביצוע מס רכישה – מס המוטל על הרוכש זכות במקרקעין, המס משולם בתוך 45 יום מתאריך הקנייה, שומת מס רכישה נקבעת בהתאם למחיר הנכס, סוגו ומספר הנכסים שיש לרוכש זכות בנכס.
מס שבח(מס מכירה) – במקרה בו למוכר נותר רווח ממכירת זכות במקרקעים מוטל מס על ההפרש שבין מחיר הקניה למחיר המכירה של הנכס.
מקרקעי יעוד – מקרקעי ציבור שמיועדים לתועלת הציבור כגון נהרות, נמלי תעופה, שפת הים, דרכים ומסילות ברזל וכו'.
מקרקעין – קרקע בישראל, לרבות בתים, בניינים וכל המחובר לקרקע חיבור של קבע.
מרחב מוגן - סוג של מקלט הנבנה בתוך מעטפת המבנה שאת יושביו נועד לשרת ולהגן עליהם בעת הצורך. בעקבות מלחמת המפרץ הוחלט על הקמתם של מרחבים מוגנים בכל בנייה חדשה בישראל.
ממ"ד - מרחב מוגן דירתי שניבנה בהתאם לתקנות ההתגוננות האזרחית (1991) ונועד לשרת את דיירי הדירה בלבד.
משכון – שיעבוד של נכס כערובה להלוואה.
משכנתא - כאשר נדרש מימון בנקאי על מנת להשלים את רכישת המקרקעין,הלווה יפנה לבנק לצורך קבלת משכנתא.מימון זה ניתן ע"י הבנק תוך משכון הנכס ושעיבודו לבנק, תוך רישום הערת אזהרה במנהל מקרקעי ישראל/טאבו.
משכנתא הפוכה – מיועדת בעיקר למבוגרים אשר בבעלותם דירת מגורים . ההלוואה מתקבלת תמורת משכון הדירה ואשר אין צורך להחזירה כל עוד מתגוררים בדירה. את ההחזר למשכנתא מחזירים רק לאחר מכירת הנכס , ההפרש בין מחיר הדירה ליתרת ההלוואה מוחזר לבעלי הדירה או ליורשים .
מחזור משכנתא – כיסוי המשכנתא שנלקחה והעמדת משכנתא חדשה , על מנת לפרוס מחדש למספר תשלומים נוחים עם ריביות חדשות וכדאיות משתלמת יותר , או כדי לקחת עוד משכנתא בנוסף.
מרפסת-(בלקון,גזוזטרה)החלק הבולט בבניין המוגן ע"י מעקה.
נחלה - קרקע חקלאית הכוללת בתוכה מגורים ומשק חקלאי , בתוך ישוב המאורגן באגודה חקלאית שיתופית או מחוצה לה . נמסרה לצורך פרנסת מגורי מתיישב ומהווה יחידה משקית אחת , אשר את גודלה קבע שר החקלאות בהתייעצות עם מינהל התכנון שליד משרד החקלאות, ואשר הוחכרה לו בתנאים הנהוגים במינהל לגבי נחלות.
נסח טאבו – מסמך רשמי של משרד המשפטים , שבו מופיעים כל נתוני הנכס הקיימים ברשם המקרקעין . בנסח יהיה אפשר למצוא רישום בעלי זכויות ושעבודים על הנכס , עיקולים , צווי בתי משפט, חוזי חכירה והערות אזהרה .
נכס מניב - כל נכס לדוגמא משרד, אולם, מגרש, תעשיה או דירת מגורים המושקע לצורכי השכרה לתקופות ארוכות ואשר מניב לבעליו הכנסה קבועה.
סילוק משכנתא - פרעון מלא של הלוואת המשכנתא לפני המועד הקבוע בחוזה.
עמלת פירעון מוקדם - סכום כסף שאותו גובה הבנק מאותו לווה שסילק את המשכנתא שלו בטרם עת.
ערבות בנקאית – ע"פ חוק מכר דירות , הקבלן חייב לספק ערבות בנקאית לרוכשים עבור הכסף ששולם לבנייה וזכויות בנכס, במקרה והקבלן אינו יכול לעמוד בהתחייבויות שלו .
ערבים – אדם או ישות כל שהיא אשר נבחר להוות ביטחון לאמצעי החזרת תשלום או אי ביצוע של דבר מה להחזר הלוואה שלוקח לווה מהמלווה ובמידת הצורך אם אין באפשרות הלווה להחזיר את קרן ההלוואה יישאו בכך גם הערבים.
פאטיו - חצר פנימית מרוצפת או לא מרוצפת בתוך מבנה.
פודסט – זהו המשטח האופקי בחדר המדרגות , בא לחלק את גרם המדרגות בדר"כ כדי ליצור עליה נוחה יותר .
פילר – גומחת בטון בצורת האות "ח" הממוקמת בגבול המגרש ובחזית הרחוב המשמשת לארונות גז , חשמל, מים, טלפון וכו' .
פרגולה – גגון קבוע או נייד מעל מרפסות או שטחים מרוצפים המחייבים מתן היתר מן העירייה המקומית ולכל עירייה תקן משלה.
פרי פאסו – שיעבוד נכס המקרקעין אחד למספר נושים ברמת קדימות מימוש שווה .
פרצלציה – חלוקת גוש או חלקה מחדש לחלקות מגרשים לבניה.
פיתוח שטח – פיתוח הקרקע הכולל ביצוע תשתיות דרכים מים, חשמל וכו'.
צמנט פורטלנד - המלט הנפוץ ביותר בבנייה מודרנית, והוא מרכיב המקשר בייצור בטון ומלט.
קבוצות רכישה - הינה איגוד של מספר אנשים פרטיים לבניית מבנה מגורים פרטי או מסחרי ומטרתה העיקרית הינה הוזלת העלויות והמרווח היזמי של הקבלן , בנוסף דרך קבוצת הרכישה ניתן לקבוע את אופי השכנים ולאשר בנייה עם התאמה טובה יותר לדרישות הקבוצה . המחיר בקבוצות רכישה בד"כ פחותה מהמחיר דרך הקבלן עד כ- 30% מהמחיר המקורי של הנכס .
קבלן מפתח – קבלן ראשי שבאחריותו לדאוג לתהליך הבניה והוא גם כן אחראי על קבלני המשנה ומפקח עליהם.
קבלן משנה - קבלן אשר מבצע רק חלק מעבודת הבניה והוא כפוף לבעל הבית ולקבלן הראשי .
קומבינציה – הסכם בין הקבלן לבעל הבית על בניית בנין מגורים חדש על הקרקע ובתמורה לכך תינתן זכות בדירות בבנין או כל זכות אחרת בעלת שווי ערכי דומה .
קונסטרוקציה - תכנון שלד מבנה כלשהו והיציבות שלו.
קרקע פרטית – קרקע בבעלות פרטית הרשומה בטאבו וניתנת להעברה בירושה.
קצרה – שכירות עד לתקופה של חמש שנים.
קבלן ביצוע – קבלן המתקשר בהסכם חוזה עם המזמין לבצע עבודות בניה או עבודות הנדסיות.
קיר תומך - מבנה שתפקידו מניעת תזוזת עפר או אדמה. קיר תומך יכול להיבנות מבטון, אבן, פלדה, ועץ.ברוב הבתים כיום השיטה המקובלת לבניית קיר תומך היא מבטון מזוין.
ריבית - סכום הכסף הנוסף המשולם ע"י הלווה למלווה תמורת הזכות שנותן המלווה ללווה להשתמש בסכום כסף מסוים למשך תקופה מסוימת . הלווה משלם למלווה את הריבית בנוסף להחזר הקרן.
ריבית פריים –הריבית הנקבעת אחת לחודש ע"י בנק ישראל. ריבית זו הינה הריבית הבסיסית ממנה נגזרת הריבית לאשראי לא צמוד.
ריבית אפקטיבית – שיעור הריבית השנתית, המביא בחשבון גם את הריבית דריבית המתווספת בתקופת ההלוואה.
ריבית דריבית – כאשר הריבית מחושבת גם על הריבית הנצברת בנוסף לקרן.
רכוש משותף – כל חלקי הבית המשותף חוץ מהחלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדרגות, מעליות, מקלטים, וכן מתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסוימת.
רשם מקרקעין – אדם הממונה מטעם משרד המשפטים על לשכת רישום המקרקעין.
רצפה תלויה – רצפה המנותקת מאדמת המילוי ואינה מעבירה עומסים ישירות לקרקע והיא נחשבת לתקרה לכל דבר.
שאילה - זכות להחזיק במקרקעין ולהשתמש בהן שלא לצמיתות, כדוגמת שכירות שניתן להשתמש בנכס ללא כל תמורה.
שטח ירוק בתוכנית – שטח ציבורי המשמש אך ורק לגנים ופארקים ולא לבניה פרטית.
שטר מכר – מסמך המעיד על ביצוע העברת זכויות בנכס מקרקעין . על מסמך זה חותמים שני הצדדי בפני פקיד לשכת רישום קרקעות או עו"ד.
שיפוי – השבת המוטב ככל האפשר למצב שהיה נמצא בו אילולא קרה מקרה ביטוח .
שכירות - זכות שהוקנתה בתמורה להחזיק במקרקעין ולהשתמש בהן לתקופה מוגבלת כאשר שכירות למעלה מ- 5 שנים נקראת חכירה.
שכירות משנה –שוכר, אשר שוכר מבעל הנכס, והוא בעצמו משכיר לאדם אחר ולא בעלי הנכס משכירים .
שלד הבניין – הינם היסודות, העמודים, הקורות והתקרות של המבנה בלבד.
שלח המדרגה – רוחב המדרגה.
שמאי מקרקעין – בעל מקצוע מוסמך אשר יכול לתת הערכת שווי לנכס והוא יחיד המורשה לקבוע זאת . בעל ידע בכללים אוניברסאליים להערכת שווי המקרקעין וידע משפטי לגבי טיב הזכויות של בעל המקרקעין.
תיווך במקרקעין - הינה קיום פגישה בין שני צדדים או יותר המעוניינים בהתקשרות בעסקת נדל"ן.
תכנית בינוי – מתארת את המגרש והבנייה כוללת תשתיות הפיתוח.
תכניות בנייה – תוכנית אדריכלית בקנה מידה של 1:50 בתוכנית זו מופיעים במידות של כל קיר המדרגות, החלון, הדלת וכל אלמנט אחר.
תכנית בנין ערים – המפרט הקובע של כל בנייה אזורית הוא הבסיס לכל תוכנית .
תכנית דירה – תוכנית אדריכלות המציגה את הרצפה עם כל המידות.
תכנית הגשה – תוכנית אותה מגיש אדריכל לוועדת בניין ערים כדי לקבל היתר בנייה.
תכנית הנדסית – תוכנית בקנה מידה של 1:50 של שלד המבנה הכולל מידות של כל האלמנטים בבניין .
תכנית טופוגרפית – תוכנית אותה מציג מודד מוסמך המראה את תוואי השטח הקיים או המגרש ומשמשת כבסיס לתכנון אדריכלי .
תכנית מתאר - תכנית הקובעת את פניה של המדינה אילו שטחים מיועדים לחקלאות, לתיירות , ולשמורות טבע. תוכנית מתאר משפיעה על התכנון המחוזי והמקומי ועל עקרונות הבינוי והשימוש בהן למשל חופים, דרכי תחבורה ועוד נושאים שיש להם חשיבות רבה .
תכנית מתאר ארצית (תמ"א) – תכנית החלה על כל ישראל והיא מפשיעה גם על התכנון המחוזי והמקומי, ועל הנושאים בעלי חשיבות ציבורית כמו עקרונות בינוי ושימוש בחופים, דרכי תחבורה ועוד נושאים שיש להם חשיבות כלל ארצית. תכנית המתאר הארצית משמשת גם את הוועדות המחוזיות והמקומיות ומנחה אותם בעבודתן.
תכנית עבודה – הינה תוכנית היחידה שעל פיה מבצעים את עבודות הבניה .
תכנית היתר בניה – מכלול של טפסים ותוכניות המוגשים עבור קבלת היתר בניה לוועדה המקומית לתכנות ובניה .
תכנית מדידה – תוכנית אותה עורך מודד מוסמך אשר מתארת את פריטי ונתוני המגרש.
תסקיר השפעה על סביבה – הינו מסמך הסוקר את הקשר שבין תוכנית מוצעת לבין הסביבה שבא היא מיועדת להתבצע .
תקנון הבניה – רשימת תקנות הבניה לכל גוש המותר לבניה. רשימת התקנות היא הבסיס החוקי לתכנון ובה קביעות כמו אחוזי בניה מותרים, גובה רצפת הכניסה, גובה הגג, אחוזי הבניה המותרים בכל קומה, צורת החניה וכו'.
הפורטל לעסקים ונדל"ן מציג מידע מקיף בכל תחומי הנדל"ן והעסקים בישראל. באתר אפשר למצוא דירות חדשות, דירות להשכרה, דירות למכירה ומגוון כלי עזר בתחומי הנדל"ן.