אתמול, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הכריז על הריבית של חודש יולי- 2.25%. זו הורדה של 0.25% ביחס לריבית בחודש יוני. הכרזה זו מביאה את הפריים, המורכב מריבית בנק ישראל בתוספת של 1.5%- לרמה של 3.75%, הנמוכה ביותר מאז חודש פברואר 2011.
בנק ישראל הסביר את הורדת הריבית בעיקר בשל אילוצים הנובעים מחוץ לכלכלת ישראל- בעיקר אירופה וארה"ב. ההאטה הכלכלית העולמית חייבה תגובה ראויה של בנק ישראל, וזו לא איחרה לבוא. המהלך התאפשר הודות לאינפלציה הנמוכה יחסית ב-12 חודשים האחרונים – 1.6%, שהייתה נמוכה מאמצע היעד של בנק ישראל (בין 1% ל-3%). וכך, למרות הורדת הריבית, מדד המחירים לצרכן לא צפוי לחרוג מעל היעדים שנקבעו.
אז מה כל זה אומר בפועל?
להורדת הריבית יש השלכות רבות על הכלכלה הישראלית- יבוא ויצוא, שערי החליפין, שוק ההון וכו'. אך מה שמעניין בעיקר הוא הכיס המידי שלנו, האזרח הפשוט. לחלק משמעותי מהציבור, מעמד הביניים, יש חובות לבנקים בצורה כלשהי- הלוואות בעו"ש או משכנתא.
ההשפעה של הורדת ריבית על המשכנתא מקבלת ביטוי חזק וישיר בעיקר למי שיש לו ריבית במסלול הפריים. מסלול זה ירד החל מחודש יולי ברבע אחוז. כך שעל כל 100 אלף ₪ בפריסה של 15 שנה, ההחזר החודשי ירד ב-13 ₪. בטווח הארוך, במידה והריבית לא תשנה שוב (לא הנחה סבירה...)- זה חיסכון של מעל 2000 ₪ לאורך כל חיי ההלוואה. מי שיש לו סכום גדול יותר במסלול הפריים, ייהנה אף יותר מהשינוי.
שאר מסלולי הריבית לא יושפעו כרגע, אך ייתכן מאוד שבנקודת היציאה הריבית תהיה נמוכה, וכך ייהנו בעלי המשכנתאות מההכרזה של פרופסור פישר.
השפעה יותר גדולה של המהלך הוא כמובן על רוכשי הדירות. רוכשים אלו ייהנו מריביות נמוכות יותר כמעט בכל המסלולים- כולל הריביות הקבועות. ירידת הריבית אינה אחידה בכל המסלולים, אך יכולה להיות משמעותי – בין0.1% עד 0.25% (בערך).
כך שלווה ממוצע שלוקח 500,000 ₪ משכנתא, ישלם כעת כ-50 ₪ פחות בהחזרים החודשיים. נכון שזה לא מספרים גדולים, אך בהתייחס לכך הריבית כבר ירדה אחוז שלם בשנה האחרונה, מדובר התופסת משמעותית – כ-200 ₪ בחודש .
דבר זה מאפשר לזוגות צעירים המתכננים לרכוש דירה בתקופה הקרובה לעשות זאת בצורה נוחה ונגישה יותר. אך אלו לאו דווקא בשורות טובות לזוגות הצעירים האחרים. חשוב להבין כי במערך גדול כמו מדינת ישראל, ברגע שקל יותר לעשות משהו- יותר אנשים עושים זאת. לכן, מכיוון שהריבית ירדה, ויותר זוגות יכולים לרכוש דירה, הביקוש לדירות יגדל. ריבוי המבקשים לרכוש דירה, מביא לתחרות גדולה יותר על כל דירה פנויה בשוק, וכך מחירי הדירות עולים.
עלית ערך הדירות אינה רק מקשה על זוגות צעירים המעוניינים לרכוש דירה בטווח של השנים הקרובות, הוא גם מביא עליה בשכר הדירה שמשלמים. בצורה כזו או אחרת, שכר הדירה נגזר משווי הדירה. במידה וערך הדירה עולה- גם השכירות צפויה לעלות. נכון שההשפעה של רבע אחוז בריבית היא לא כל כך גדולה, ובטח לא מידית, אך כאמור, ירידה זו מתווספת לירידות נוספות שהיו בשנה החולפת.
מאז סוף שנת 2008 כאשר הריביות במשק ירדו בצורה חדה- מחירי הדירות מזנקים, וכך גם השכירות. המחאה החברתית הגדולה שקמה בקיץ 2011 רקמה אור וגידים בעיקר בשל עליות הגבוהות של נדל"ן ושכירות. המחאה הצטיינה בהצפת הבעיות העיקריות של מעמד הביניים, ופחות בפתרון לבעיה זו. חלק מהמפגינים דרשו הורדה של הריבית, על מנת לאפשר רכישת דירות בקלות רבה, מבלי לשים לב למעגל הקסמים שדרישה זו פותחת, ולמעשה יכולה להוביל לתוצאות הפוכות מהרצויות.
נכתב ע"י דוד בדל
כלכלן "נטו משכנתאות"
פרסום תגובה חדשה