דו"ח "אורות אדומים" מצביע על המשך מגמת ירידת ביקושי קניית הדירות. מי מרוויח? השוכרים שמשלמים היום קצת פחות על דירות בנות ארבעה עד חמישה חדרים. מי סובל? זוגות צעירים שמחפשים דירת שלושה חדרים.
השבוע פרסם משרד האוצר את דו"ח "אורות אדומים" שהראה את מה שכבר התחלנו להרגיש בחודשיים האחרונים, ירידה של כ 18% בעסקאות לעומת חודש יוני ושינוי מגמה כללי של שוק הנדל"ן בכל הנוגע לקניית דירות חדשות. לפי התחזיות, מחירי שכירויות הדירות אמורים היו לעלות בתקופה זו ולהתאים את עצמם למחירי שוק הקנייה הגבוהים, אך בניגוד לכל התחזיות, ישנה ירידה של כ 0.5% בכל רחבי הארץ במחירי שכירויות הדירות.
חודש אוגוסט מביא בשורות מפתיעות לשוכרים. ישנה ירידה של חצי אחוז במחירים המבוקשים להשכרה כשעיקר הירידות חלו בדירות הגדולות בנות ארבעה וחמישה חדרים שירדו בממוצע ארצי ב-1.2%. לעומת הדירות הגדולות, לגבי דירות קטנות לזוגות צעירים או רווקים בנות שניים או שלושה חדרים, ישנה עלייה של כ 2.6%, כאשר העליות הגבוהות ביותר מתרחשות בערים הגדולות.
כפי שפורסם, בדירות חמישה חדרים היתה ירידה ב-17 ערים ועלייה רק ב-12, כאשר סך כל הירידה הממוצעת היא 1.2% במחירי השכירות המבוקשים של דירות אלו. הירידות לא פסחו על הערים הגדולות: בתל אביב ירד מחיר ההשכרה של דירות חמישה חדרים ב-5% ל-7,748 שקל, בירושלים ב-7.5% ל-5,435 שקל ובחיפה היתה עלייה של 8.5% לרמה ממוצעת של 4,231 שקל.
אז היכן נרשמה עלייה? בפלח שוק הדירות הקטנות בנות השלושה חדרים. ב-18 ערים נרשמו עליות במחירי השכירות המבוקשים של דירות אלה, ורק ב-13 נרשמו ירידות. בפריפריה הצפונית והדרומית ישנה מגמה של ירידות, אך במרכז הארץ נרשמו בעיקר עליות. בירושלים לדוגמא עלתה השכירות של דירות 3 חדרים ב-6.2% לרמה של 4,046 שקל, בתל אביב עלו המחירים ב-2.7% ל-5.139 שקל ובחיפה היתה עלייה מזערית של 0.25% לרמה של 2,479 שקל.
אז איפה כן אפשר למצוא דירה טובה בת שלושה חדרים ובמחיר טוב? תנשמו עמוק – אבל מתברר שבעיר לוד המחיר המבוקש הממוצע עבור דירת 3 חדרים הוא 2,463 שקל בחודש. אז מי בא ליישב את לוד?
פרסום תגובה חדשה