בארה"ב, יש מסלול ריבית אחד בלבד. הוא נחשב יקר, ויש לו את החסרונות והיתרונות שלו, אך הוא המסלול היחידי. בישראל, קיימים מסלולי ריביות שונים ומגוונים, ודבר זה יוצר בלבול רב בקרב נוטלי המשכנתאות. לכל מסלול יש את המאפיינים שלו, אשר ישפיעו לאורך כל חיי המשכנתא בצורה שונה על ההחזר החודשי שלנו. כמובן שיש יתרונות וחסרונות שונים בכל אחד מהמסלולים ועל כן חשוב להעמיק בהבנתם על מנת לבחון את כושר ההחזר וההתאמה לצרכים הפרטיים והמשפחתיים.
אחד המסלולים הפופולאריים ביותר בשנים האחרונות הוא הפריים. בבסיסו, המסלול בנוי על הריבית המפורסמת בבנק ישראל, ובנוסף אליה תוספת של 1.5%. כיום לדוגמא ריבית בנק ישראל עומדת על 2.5% ויחד עם תוספת של 1.5% הפריים עומד על 4% לזמן כתיבת שורות אלו. בנק ישראל רואה ריבית זו ככלי מוניטארי לשמירה על יציבות המחירים. בשפה יותר פשוטה- האופן שבו הנגיד יכול לשלוט באינפלציה. הנגיד קובע את גובה הריבית בסוף כל חודש בחודשו, לפי תפיסתו של טובת המשק. כך שבכל יום שני האחרון של החודש הנגיד מכריז על ריבית פריים עדכנית. הנגיד יכול להכריע אחד משלוש - לעלות את הריבית, להוריד אותה, או להותיר אותה ללא שינוי. להחלטת הנגיד השפעה ישירה על המשכנתא .
היתרון של מסלול הפריים על מסלולים אחרים הם:
• ריבית אטרקטיבית ונמוכה ביחס לאלטרנטיבות
• אפשרות סילוק בכל שלב, ללא עמלות סילוק (=עמלות היוון)
• הקרן לא צמודה למדד
יש גם חסרונות: הריבית יכולה להשתנות בכל חודש. אסור להקל ראש בסיכון זה. סכנה זו גרמה לבנק ישראל לעביר חוקים המגבילים את כמות הפריים שניתן לשלב המשכנתא. כיום, ניתן לקחת עד שליש מסך המשכנתא במסלול הפריים. כוונת הנגיד היא להגביל את הסיכון על הלווים (והבנקים), שמתפתים לריבית הנמוכה, ולא לוקחים בחשבון את הסיכון הקיים בעתיד.
חשוב לציין כי מבחינה היסטורית הפריים יכול להיות משמעותית יותר גבוה מרמתו הנוכחית. לדוגמא רק לפני המשבר בשנת 2008 הוא עמד על 5.5% ובשנת 2002 הוא היה אף 11%. ממוצע הפריים ב-10 שנים האחרונות נעמד באזור ה-6%.
כיום, סביבת הריבית נחשבת לנמוכה מבחינה היסטורית, ונראה שזהו בדיוק הזמן לנצל זאת כדי לקחת חלק נכבד דווקא בריבית קבועה. ברור שמהלך זה נוגד את האינסטינקט הישראלי הבסיסי - לשלם פחות, ועכשיו. מסיבה זו מומלץ לדעת לשלב את מסלול הפריים בצורה מבוקרת וחכמה. לדעת להנות ממנה, מבלי להיחשף לסיכונים שלה בצורה מוגזמת.
דן קצ'נובסקי , מנכ"ל "נטו משכנתאות"
למידע נוסף: http://netom.co.il/
פרסום תגובה חדשה