למרות המחאה והצעדים שנוקטת הממשלה וחברות בנייה לשינוי ההיצע והביקוש במחירי הדירות, נראה כי תחום הדירות החדשות אכן משתנה, אך מנגד אין שום שינוי בדירות היד שנייה. היציבות ממשיכה גם באוגוסט.
היציבות במחיר הדירות יד שנייה בניגוד לדירות החדשות נמשך גם בחודש אוגוסט וזאת לאור הביקושים שיירדו לאחרונה, כנראה בעקבות המחאה. זוגות צעירים אינם מתעניינים בקניית דירות, בטח לא באיזורים המבוקשים מה שאמור היה להוריד את המחירים. נראה כי בעלי הדירות מבינים כי כל עוד אין היצע גדול יותר, הם יכולים להמשיך ולדרוש את הסכומים אותם הם דורשים היום. אבל אין ספק שהם חייבים להפנים את את העובדה שאנשים כבר לא ישלמו את מה שהם שילמו עד תחילת קיץ 2011, תחילתה של המחאה.
מבדיקה שנערכה, נראה כי ברוב הערים במיוחד הגדולות המחירים עדיין גבוהים במיוחד. העיר שדווקא כן חל שינוי בה היא רחובות שם נרשמה ירידת מחירים ממוצעת של כ 4%. חשוב לציין כי השינוי ברחובות קרה עוד לפני אוגוסט וזאת בעקבות הבנייה המאסיבית שגרמה לשוק להורדת מחירים.
הקפאון ברוב הארץ התחיל כבר בתחילת השנה וירידת הפעילות אינה משתנה וכולם כאילו מחכים להמלצות ועדת טרכטנברג. הציפיות כמובן בשמיים, כי גם אם יהיה שינוי, הוא יקרה רק בטווח הארוך יותר, כפי שמראים הנתונים הבאים בכמה ערים: תל אביב לדוגמא שהיא הבירה הנדל"נית הגדולה של ישראל, הייתה ההידרדרות גדולה יותר משנה שעברה. אוגוסט האחרון רק הראה עד כמה הקפאון עמוק שכן לא נמכרו בכלל דירות יד שנייה, ובוצעו בעצם רק עסקאות שכבר החלו לפני כן. ביקוש חדש עדיין לא נרשם בכדי לשנות את המדדים. בירושלים, פעילי נדל"ן דיווחו על שיא שלילי בהתעניינות רוכשי דירות ביחס לשנים האחרונות. לדבריהם באוגוסט נרשמה תנועה דלילה יותר של קונים אבל זה נפוץ מאוד בסוף הקיץ, שכן רוב האוכלוסייה בחופשה. גם כאן, הדירות שנמכרו באוגוסט התחילו את תהליך הקנייה כבר ביולי ולכן אינן נכנסות למדד. הפעילים מדווחים עוד כי גם מי שבדרך כלל בולט בקניית דירות בבירה, שהם המשקיעים הזרים אינם קונים יותר במחירים מופקעים ומסתפקים בדירות של עד 800 אלף דולר. הסיבה? ארצות המקור של המשקיעים גם לא נמצאות במצב טוב ולכן ההשקעות החיצוניות יורדות גם הן. כמו שכבר ציינו, העיר שההתעוררות בה גדולה, היא רחובות. כמובן שצריך לחלק את העיר לשניים, החלק הצפוני שם הביקושים גבוהים יותר ולכן ההאטה עדיין קיימת, אך לעומת זאת בדרום העיר, ישנה התעוררות מדהימה. הסיבה להתעוררות הינה השינוי ברצון הקונים להתגורר רק בצפון העיר ומאחר וישנו ביקוש דירות גם בדרום, המוכרים עצמם מורידים מחירים בכמעט 17 אחוזים. המחירים נעים במחירים של עד מליון ש"ח, דבר ששווה גם לקונים וגם למוכרים. לאור הביקושים בדרום העיר, צופים מומחי נדל"ו כי גם צפון העיר תתעורר עוד מעט והשכונות היקרות וה"שוות" יותר בעיר יאלצו גם הם להוריד מחירים מה שיניע את השוק בשני חלקיה של העיר. מי שלקחו את המחאה הכי רחוק והכי קיצוני הם החיפאים, שם ממש קפוא מאחר ואין קניה ואין מכירה. כל הצדדים כאילו החליטו על המשחק "שוברים את הכלים ולא משחקים" ומכן שאין תזוזה כלל בשוק. הדירות שעוד כן מוצעות למכירה הן דירות יוקרה שכרגע אף חיפאי לא יכול להרשות לעצמו. בנוסף, חיפה ידועה בחודשי הקיץ היבשים שלה מבחינת נדל"ן והרי השנה לאור המחאה ובכלל השוק כולו, הקפאון אף עמוק יותר. גם נתניה כמו ירושלים שזכתה ללא מעט השקעות וקניית דירות ממשקיעים זרים מתייבשת בחודש אוגוסט. ולא, זה לא בגלל שלמשקיעים אין כסף, הם פשוט מחכים לירידת המחירים הגדולה. מכל הדו"ח הזה, אנחנו החלטנו להזדהות דווקא עם אנשי נתניה, אחרי הכל, גם אנחנו מחכים שמחירי הדירות יירדו.... מתי זה יקרה? אולי בשנה הבאה, בעוד כשבועיים בערב ראש השנה.
חנית אטדגי הינה כתבת מייאסטייט.
לתגובות הארות או הערות: hanit99@gmail.com
יש לכם גם מה להגיד לאומה? מסר שאתם רוצים להעביר לעם?
דעה מקורית שלכם? פתרון לבעיית הנדל"ן? הדעה שלכם יכולה להתפרסם פה!
שלחו לנו את כתבתכם לדוא"ל info@myestate.co.il
צרפו תמונה תמונה אישית שלכם, ופרטים על עצמכם,
והיא תעלה למדור דעות נדל"ן במייאסטייט בחשיפה ארצית!
מייאסטייט נותנת במה חופשית לציבור בישראל להביע את דעתו!
פרסום תגובה חדשה