בשנתיים המקדימות ל-2011 ענף הנדל"ן היה במגמת עלייה וצמיחה חדה, הן בהיקף העסקאות שהתבצעו והן ברמת מחירי הדירות החדשות שרק עלו ועלו. מתחילת 2011 מסתמנת ירידה חדה בהיקפי העסקאות לרכישת דירות חדשות אך מגמת המחיר המטפס נותרה.
ברבעון הראשון של 2011, שיעור הדירות שנרכשו להשקעה ירד ל-25.8%. שיעור זה הינו הנמוך ביותר מאז שנת 2004. כמו כן, מחירי הדירות ירדו ב-2.5% ברבעון הראשון של 2011. כיום, על פי נתוני משרד האוצר, מחיר דירה חדשה בישראל עומדת בממוצע על ,970,000 ₪. כ- 35% ממוכרי הדירות ברבעון הראשון של 2011 היו משקיעים שרצו לממש באופן מהיר את האפשרויות המקסימאליות לעסקה רווחית.
2011-שינוי מגמה בענף הנדל"ן?
לאחר שלוש שנים של עליות חדות במחירי דירות חדשות מקבלן ובמחירי הדירות יד שנייה, חלה בחודשים הראשונים של 2011 עצירה פתאומית הן בעסקאות המבוצעות בפועל והן ברמת המחיר (שיורד או עולה באחוזים מזעריים יחסית). בלימה זו מתרחשת לאור פעולות שונות של משרד האוצר ומשרדי הממשלה השונים שחוששים מ"בועת נדל"ן" שריסקה את הכלכלה האמריקאית באמצע העשור הראשון של המאה ה-21.
ההחלטות השונות של הממשלה בנוגע להיטלים שונים על רוכשי הדירות ונוטלי המשכנתאות הובילו לירידה חדשה של כ-15% בביקוש למשכנתאות בחודש יוני 2011. החץ הציבורי להוזלת מחירי הדירות הולך וגובר והממשלה על כל משרדיה השונים נערכים למספר פעולות חסרות תקדים על מנת לייצב את שוק הנדל"ן בישראל.
כמו בכל תחום עסקי אחר עליית המחירים הייתה מדד ישיר להיצע וביקוש. ככל שהביקוש גדל ההיצע לדירות חדשות בישראל הלך והצטמצם,דבר שהוביל לעליית מחירים חדה בדירות החדשות למגורים ועקב כך לעלייה בשוק הדירות יד שנייה. כיום, מתכננת הממשלה צעדים משמעותיים לקיום הליך רפורמה זריזה במינהל מקרקעי ישראל על מנת לאפשר הליכי מרכזים מהירים לטובת הקצאת קרקעות בכל חלקי הארץ לבנייה רוויה.
על פי דעת מומחים בענף הנדל"ן בישראל, מחירי הדירות לא ימשיכו לעלות מצד אחד אך גם לא ירדו בצורה חדה מצד שני. כמו כן, הערכות שונות גורסות כי שוק פעילות הנדל"ן יחזור להציג היקפי מכירות ועסקאות כפי שהתרגלו אליהם בשנים האחרונות וזאת לאחר שיירגעו הרוחות בקרב ציבור רוכשי הדירות המקים בימים אלו קול מחאה ציבורית.
פרסום תגובה חדשה