סלידה מהבלתי נודע היא הרגשה אנושית. אנשים לרוב נבהלים כאשר הם במצב של חוסר שליטה. ועדיין, ישנם מצבים רבים המצדיקים שילוב של חלק מהמשכנתא במסלול צמוד למטבע זר.
ריבית הצמודה למטבע חוץ היא עוף מיוחד בנוף המשכנתאות בישראל. זהו המסלול הריבית היחיד בו הלווה יכול הוריד את הקרן גם ללא תשלום בכלל. זה מתאפשר הודות להצמדה של הקרן למטבע זר, במצב בו המטבע נחלש לעומת השקל. כך הקרן קטנה מבלי לשלם אגורה.
בעולם הפיננסי, סיכוי הוא גם סיכון, וצריך לקחת בחשבון שלכל מטבע- שני צדדים. במצב בו דווקא מטבע השקל נחלש- החוב לבנק יגדל, על לא עוול בכפכם.
כיום, המטבעות להם ניתן להצמיד את המשכנתא הם היורו והדולר (ארה"ב). פעם, היה ניתן להצמיד את המשכנתא למטבעות נוספים (היין היפני, לדוגמא), אך כיום אפשרויות אלו בוטלו.
ויש, כמובן, גם את הריבית שמשלמים. חישוב הריבית הוא על פי תעריף הליבור (LIBOR)- ריבית הנסחרת בין הבנקים בלונדון, על אותו מטבע (יורו או דולר). הליבור משמש כעוגן שעל גביו הבנקים בישראל מוספים מרווח. יש שוני בבנקים ובחלק מדובר בליבור משתנה כל 3 חודשים, ובחלק אחר כל 6 חודשים. הריבית שמשתנה כל 6 חודשים נחשבת מסוכנת פחות, אך הפערים נחשבים זניחים, והסיכון שהריביות יעלו נחשב דומה מבחינה פיננסית.
יוצא שבמסלול מיוחד זה יש שני סיכונים :
1. שינוי במטבע (יכול גם לפעול לטובת הלווה)
2. שינוי בריבית
בשל אופי המסלול (בו יש שני מרכיבים לא ידועים), הוא נחשב למסוכן יותר.
מדוע להשתמש במסלול זה?
סיכון=סיכוי. מסיכון אפשר גם להרוויח, וזה יכול להיות כסף רב. בנוסף, ניתן לשים לב כי ההצמדה למט"ח צפויה להשפיע בטווח הארוך בצורה פחותה משמעותית מאשר הצמדה למדד המחירים לצרכן (שלא ניתן להרוויח ממנו בירידות).
אך יש גם סיבות שנותנים ערך מוסף. הריביות במסלולים אלו נחשבות נמוכות למדי, ניתן ליהנות ממחירים אטרקטיבי. לפספס הזדמנות להוריד חלק משמעותי מהקרן, כבר בשלב מוקדם של המשכנתא, היא הזדמנות שקשה לסרב לה.
בנוסף, מסלול צמוד מט"ח מתאים לבעלי הכנסות ביורו או דולר. גם במצב בו הדולר, לדוגמא, מתחזק, והמשכנתא תעלה, הלווה לא יפגע. אם הכנסותיו הם בדולרים גם כן- הכנסתו תעלה, במקביל לעליה המשכנתא. בפועל, מצבו הפיננסי יישאר קבוע ויציב. בעולם ההשקעות דבר זה נחשב לגידור סיכונים- מצב בו שני סיכונים מאזנים אחד את השני.
שילוב מסלול מט"ח חושפת לסיכון חדש, אך שילוב נכון של המסלול בתמהיל המשכנתא יכול להביא לייצוב ההחזרים החודשיים, כיוון שניתן לפצל את הסיכונים עוד יותר. לא בריא לשים את כל הביצים באותו סל. בתמהיל בריא כדאי וצריך לשלב סיכונים מגוונים. מסלול צמוד מט"ח מאפשר אפיק חדש של סיכון, ושילוב מידתי וראוי שלו יכול להביא למשכנתא יעילה יותר.
דן קצ'נובסקי, מנכ"ל חברת "נטו משכנתאות"
פרסום תגובה חדשה