מה מציע שוק הנדל"ן לקשישים?
קשיש מוגדר כיום, כאדם שעבר את גיל 65 ללא אבחנה של מצבו הבריאותי, מידת הניידות או הכשירות המוטורית והמנטלית. אוכלוסית הקשישים בישראל מהווה 10% מכלל תושבי הארץ, פלח שוק נכבד, שאין להתעלם ממנו גם בתחומי הנדל"ן.
שלא כמו קבוצות אוכלוסיה אחרות, שאין להן לרוב חלק פעיל בעולם הנדל"ן (ילדים, מוגבלים וכו'), חלק גדול מבני גיל הזהב מחזיק בבעלותו לפחות בדירה אחת (בהתאם ליכולת הכלכלית שצבר במהלך חייו), אשר במקרים רבים, מימדיה גדולים מידיי והוצאותיה מנופחות, שלא צורך.
תוחלת החיים בישראל היום עומדת על 84 שנה בקרב נשים ו-80 שנה בקרב גברים. חישוב פשוט, מצביע על תקופת חיים של 20 שנה בקירוב, עבורה יש למצוא דיור הולם, שאינו מתיישב בהכרח עם בחירות שנעשו בתקופות קודמות; משמע, פנסיונרים רבים, שבים אל שוק הנדל"ן.
אילו פתרונות דיור קיימים לקשישים, אשר ידם משגת דיור פרטי ונוח?
בית אבות הוא התשובה המתבקשת ואכן ישנם בתי אבות איכותיים ביניהם מוסדות דיורמוגן, המיועד בעיקר לאוכלוסיה עצמאית, כמו גם מגוון בתי אבות, המותאמים לאוכלוסיות שונות, עצמאיות וסיעודיות. יחידות הדיור במרכזים אלו מותאמות אמנם לדרישות ומגבלות הגיל, אך העלויות בהן גבוהות וכוללות שירותים רבים, אשר לא כל אוכלוסית גיל הזהב מעונינת בהם.
קשישים, המעדיפים להתגורר ביחידה עצמאית לחלוטין או שידם אינה משגת דיור מוגן במסגרתבית אבות, נמצאים בבעיה שאינה פחותה מזו של זוגות צעירים, סטודנטים או אמהות חד הוריות; כל אותן קבוצות שיצאו במחאה נמרצת נגד מצוקת הדיור, בקיץ שחלף. מעט מאד דירות של 4 חדרים ומטה נבנות כיום בארץ, שלא לדבר על דירות, המיועדות מראש להשכרה.
דירה קטנה בעלת גישה קלה, במיקום מרכזי היא פתרון דיור נפלא לקשישים, במיוחד אם היא מוצעת להשכרה. מכירה וקניה של נכסים אינה מהלך פשוט או מהיר ועבור קשישים רבים כמעט ואינה אפשרית באין מי שיסייע בידם; בנוסף, בעלות על נכס מותירה את אחריות התחזוקה והטיפול השוטף על הקשיש. השכרת דירה, לעומת זאת, פותרת את הקשיש ממחויבות כלשהי, מלבד תשלום חודשי, אך יש עמה בעיות אחרות. בשוק הנדל"ן של היום, מלבד ההיצע המצומצם, ישנה עליית מחירים מתמדת, אשר אין לה כל מגבלה תחוקתית וגורמת לניידות רבה בשוק הדירות להשכרה. קשיש אינו מסוגל להרבות במעברי דירה, עליהם מתלוננים גם צעירים, אך הוא גם אינו יכול לעמוד בתשלומים, המאמירים מידי שנה. מאחר ואין כמעט דירות, הנבנות למטרות השכרה, קימת גם תמיד סכנת פינוי, הנעוצה במניעים של בעל הנכס, סיכון אותו אף קשיש לא מעונין לקחת.
בשם המחאה החברתית והמלחמה על בניית דיור ייעודי, שיתן מענה לדרישות קבוצות אוכלוסיה שונות, יש לכלול גם את אותם 10% של זקני הארץ. 750,000 איש הם קול שחשוב לספור, במיוחד לאור המחשבה, שרובנו יכלל תחת אותה קטגוריה עוד אי אלו שנים. חשוב לקדם בניית יחידות דיור קטנות ונוחות לקנייה ולהשכרה ולדאוג לפיקוח נאות על המחירים ואפשרויות הפינוי במקום להמשיך להעלים עין ולתלות את הפתרון ביצירת מוסדות מאורגנים פרטיים וציבוריים כדוגמת בית אבות או דיור מוגן.
פרסום תגובה חדשה