הצפת דירות למכירה בדרום ובצפון הארץ, זה הטרנד החדש. אממה... נראה שלמרות הרצון לקנות דירה, אף אחד לא מוכן לעבור לפריפרייה, אפילו כשדירת ארבעה חדרים עולה רק 800 אלף ש"ח. בזבוז.
בשבוע שעבר התקיים יריד קידום ההתיישבות בנגב ובגליל. המטרה הייתה לעודד אנשים לצאת ממרכזי הביקוש הגדולים כמו תל אביב, חיפה וירושלים ולעבור לדרום הארץ והגליל. נתחיל עם הצפון. על פי נתוני המשרד לפיתוח הנגב והגליל והרשות לפיתוח והגליל, שקיימו את היריד, 58% מתוך אלפי הדירות שממתינות לשיווק באזור הגליל הן בערים, 33% במועצות האזוריות ו-9% במועצות המקומיות. בנגב ישנן אלפי יחידות דיור המחפשות רוכשים, מהן כ-81% מרוכזות בערים ו-19% במועצות האזוריות.
ערי הגליל מתאפיינות בהיצע רחב מאוד של יחידות זמינות למכירה מיד שנייה, כשלמרביתן אין כלל היצע של דירות חדשות למכירה, עקב הבנייה המועטה. בין הערים שבהן קיים היצע שכזה בולטת טבריהעם היצע של כ-1,000 דירות למכירה (רובן, כאמור יד שנייה). באזורים האיכותיים בעיר כמו מורדות טבריה מחירי דירות בנות ארבעה חדרים האמירו מ-450-500 אלף שקל לפני כשנתיים, עד למחיר של כ-750 אלף שקל כיום. גם בשכונת הווילות רמת טבריה עלו המחירים לווילה בת חמישה חדרים מ-1.4-1.3 מיליון שקל לפני כשנה וחצי, ל-1.8 מיליון שקל כיום.
עיר צפונית נוספת שבה נרשמה בשנים האחרונות פעילות ערה היא עכו. בעיר יש כיום 1,500 יחידות דיור בשלבי בנייה שונים, מתוכן 330 זמינות לרכישה. עיקר הבנייה נעשית באזורים הנחשבים לאיכותיים יותר בעיר - איזור השיכון במזרח עכו ושכונת הכרם בצפונה. אלא שדווקא בשל הפעילות רחבת ההיקף, ההאטה הגיעה אל העיר בעיתוי גרוע. סיבה נוספת לדאגה בעיר היא העובדה שמחירי הדירות עלו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, ובאזורים מסוימים אף ב-150% עד 200%. כיום דירה חדשה בת ארבעה חדרים עולה 850 אלף שקל, אך החשש הוא שבאותה מהירות שבה המחירים עלו - הם עשויים גם לרדת.
גם בנגב המספרים מראים על מצב טוב כאשר בעיר באר שבע מתקיימת עיקר הפעילות הנדל"נית. כיום ישנן 2,700 יחידות דיור בשיווק בבאר שבע ואולם ההאטה הגיעה גם לכאן ובימים אלה נוטים קבלנים שכבר זכו במכרזים, שלא להתחיל בבניית פרויקטים חדשים בטרם תתבהר תמונת המצב בעקבות המחאה החברתית. דירה חדשה בת ארבעה חדרים בבאר שבע עולה כיום 800 אלף שקל עד מיליון שקל, בהתאם לפרמטרים של מיקום ורמת גימור. מחירו של קוטג' בשכונת נאות לון היוקרתית, שעלה לפני כארבע שנים 750 אלף שקל, מוערך כיום בכ-1.3 מיליון שקל. אחת הבעיות של השנים האחרונות נעוצה בכך שבאר שבע אינה נחשבת לפריפרייה ולכן "הטבת הפריפריה"שכוללת עד 100 אלף שקל לרוכשי דירות חדשות מקבלן אינה ניתנת במקרים האלה. מי שהתנגד לכלול את באר שבע במתן ההטבה הוא האוצר שכו, מדובר בהרבה מאוד זוגות צעירים שנשארים אחרי הלימודים לגור בעיר. בנוסף התירוץ השני היה שאי אפשר לתת את ההטבה לעוברים לבאר שבע, כי אז אף אחד לא ילך לאופקים ירוחם ודימונה. ואם כבר דימונה, אז לראשונה מזה שנים ישנם פרויקטים של בנייה. מחיר דירה בת ארבעה חדרים בפרויקטים החדשים הינו 640 אלף שקל לאחר מיצוי כלל ההטבות אך זה עדיין יקר יותר משמעותית מרכישה של דירה דומה מיד שנייה שמחירה הוא כ-550 אלף שקל. בתחום הבנייה צמודת הקרקע בעיר, משווקים כיום קוטג'ים בשכונת הר-נוף בצפון דימונה בשני פרויקטים, כשטווח המחירים נע סביב 1.3 מיליון שקל עבור קוטג' בן חמישה חדרים בשטח של 140 מ"ר על מגרש של 280 מ"ר.
אבל למרות כל המספרים החיוביים עדיין אין יותר מדי "קופצים" על מעבר לנגב או הגליל. הסיבה נעוצה כמובן בנושא התעסוקה שחסר מאוד במקומות הללו, אך בכנס שהתקיים הגיעו לא מעט מעסיקים כמו אמדוקס, ישכר, אי.סי.איי, טבע-טק, מכללת תל חי, מכללת עמק יזרעאל, מפעל גולן מוצרי פלסטיק ועוד והציעו עבודה להמונים. סיבה נוספת היא כמובן נושא התשתיות, התחבורה ופיתוח הישובים הקטנים. אם תדע הממשלה להתמודד עם כל זה, אז יש סיכוי טוב מאוד שעוד נראה את הנגב והגליל פורחים.
חנית אטדגי הינה כתבת מייאסטייט.
לתגובות הארות או הערות: hanit99@gmail.com
פשוט מפונקים
אנשים אומרים למה לי לעבור לגור רחוק מהמרכז. אבל לאחר מכן שעולים המחירים אומרים בדיעבד למה לא קניתי איך המחירים עלו .
זה בעיה הממשלה מעוניינת ליישב את הנגב וקשה לה מאוד אולי באמת כדאי להוזיל את המחירים דרסטית.
פרסום תגובה חדשה