אחרי שנים של חידוש אתרי תיירות בירושלים, אושר מייזם חדש בשער יפו שבעיר העתיקה שייתן לתיירים ולמבקרים עוד סיבות טובות להגיע לעיר הבירה. המיזם? שנות האלפיים המאוחרות. האטרקציה המרכזית? אמת מים משוחזרת ושביל הליכה תלוי באוויר. תתחדשו
בירושלים יש לא מעט אזורים שהם לשימור ושחזור. בין היתר המקום בעל הפוטנציאל הגדול ביותר הוא העיר העתיקה ואזור הכותל. אחרי הכל למעלה מעשרה מליון מבקרים מגיעים לרחבת הכותל ולעיר העתיקה מדי שנה. אחרי שיחזור רחבת "דוד" ושער הפרחים ושיקום הריסות "מנהרות הכותל" הוחלט על מיזם חדש לשיחזור, הנמצא כעשרה מטרים מתחת לאדמת רחבת שער יפו.
אז בואו נתחיל מהתחלה. כבר בשנת 1989 החלה רשות העתיקות בחפירות ארכיאולוגיות באזור מתחת לשער יפו העתיק. באמצע שנות התישעים כבר התגלו ממצאים מרשימים ביותר הן מבחינה היסטורית והן מבחינה אומנותית. בשעה שהחלו לחפור ולהעמיק את החפירות החלה להתגלות תמונה מדהימה של אמת מים באורך של 70 מטרים שהייתה אמה פעילה עד אמצע שנות העשרים. בנוסף נחשפו באתר בית מרחץ ביזנטי וחלק מחומת העיר העתיקה בתקופה של המאה ה 12 לספירה. בין שאר הדברים שהתגלו היו גם ממצאים ארכיאולגים מתקופות שונות ויצירות אומנות רבות.
הפרוייקט הגדול של שחזור אותו "בור" עתיק כבר התחיל לרקום עור וגידים בחודשים האחרונים עת פינוי אשפת הבנייה. האישורים והאדריכלות כבר מוכנים ועכשיו רק נשאר להתחיל בעבודות. עלות העבודה הראשונית הכוללת ניקוי וריצוף האזור, העמקת נגישות, התחלת בנייה וכו' מוערכת בכארבעה מליון ש"ח היות וכל האזור אינו נגיש מבחינת עבודה וזאת לאחר שכבר נעשו במקום שימורים אחרים כמו חניון קרתא והגשר שמחבר בין רחוב ממילא לבין העיר העתיקה.
אבל כל הדאגות האלה לא ממש צריכים לשנות לנו, אנחנו בעיקר רוצים לדעת מה הולך להיבנות. אחרי תכנון של דן מורין הוחלט כי מהשטח העליון תרד מעלית שקופה בנוסף לגרם מדרגות מעוקל בגובה של עשרה מטרים. לאחר הירידה במעלית/מדרגות יבנה שביל הליכה תלוי לאורך כל 70 המטרים של המיזם. בנוסף לכל הארכיאולוגיה המובנית של האזור שהיא המערה עצמה על שלל ציורי הקיר העתיקים, יוצגו באזור פריטים היסטוריים מתקופות שונות. האטרקציה המדוברת ביותר תהיה אמת המים שתשוחזר ותשופר כשבקרקעיתה יונחו לבנים שקופות דרכן יוכלו לראות את זרימת המים בצבעים שונים לפי התאורה. המקום הולך להיות נגיש גם לנכים, דבר שהיה חשוב ביותר למתכננים. הפרוייקט הנ"ל אינו יחליף את שאר האטרקציות שכבר נבנו בשנים האחרונות בירושלים והוא רק מצטרף לשלל אתרי תיירות מתקדמים בעיר ירושלים.
חשוב לציין כי ערימות האשפה מהאתר הארכיאולוגי עמדו במשך 30 שנה מבלי שאף אחד יחשוב על המשך טיפול באתר החשוב. מי שהרים את הכפפה ודאג לקדם את הפרוייקט הוא סגן ראש עיריית ירושלים קובי כחלון ומי שדאג לתקציב העצום היא הרשות לפיתוח ירושלים ורשות העתיקות., כאשר המטרה הסופית היא ליצור עוד פינה ירושלמית חביבה במיוחד לתיירים ולמבקרים, פינה שיהיו בה גם נכסים ארכיאולוגים חשובים וגם טכנולוגיה ויוקרה שייצרו יחדיו שילוב מנצח.
חנית אטדגי הינה כתבת מייאסטייט.
לתגובות הארות או הערות: hanit99@gmail.com
פרסום תגובה חדשה