זו הייתה שאלה של זמן עד שמדדי הנדל"ן יוכיחו כי המחאה החברתית עשתה את שלה ומחירי הדירות יתרסקו. פרסום הרבעון השלישי של השנה מוכיח את השינויים מהשנה שעברה ובמיוחד בחודש אוגוסט לעומת החודשים החולפים.
זו הפעם הראשונה שלא רק המשקיעים מחכים לתוצאות מדדי מחירי הנדל"ן בארץ. מובילי המחאה החברתית שרק רצתה להוכיח את עצמה חיכתה למדדים האלה כמו אוויר לנשימה, רק בכדי להגיד "הצלחנו". המספרים מדברים בעד עצמם, ותחילה לנתונים היבשים: מחירי הדירות החדשות צללו 11% מתחילת השנה, כאשר רק בחודש אוגוסט נצחו רכישות הדירות ע"י תושבים ומשקיעים בכ- 44%. הקיפאון בהשקעות נמשך ויותר ויותר אנשים מעמידים את הנכסים שלהם למכירה. הירידה החדה במיוחד בחודש אוגוסט קשורה לא רק למחאה החברתית אלא גם לרצונה של הממשלה לבצע שינויים בעקבות ועדת טרכטנברג.
אם היינו רוצים לבטא את הנתונים שהתפרסמו היום במילה אחת היא הייתה "בהלה". שוק הנדל"ן מראה חוסר יציבות וירידות חדות במיוחד ברבעון האחרון. לפי הסקירה ענף חודש יולי שפרסם משרד האוצר, רמת פעילות שוק הנדל"ן ירדה משמעותית והירידה רק נמשכת. סך הדירות שנרכשו בחודש יולי הסתכם בכ- 7,900 דירות (חדשות+יד שניה), ירידה בשיעור של קרוב ל-8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ועליה של פחות מ-4% לעומת חודש יוני. נתונים ראשוניים לחודש אוגוסט מצביעים על ירידה בשיעור של כ-30% במספר העסקאות, הן בהשוואה לחודש יולי והן בהשוואה לחודש אוגוסט אשתקד.
ואם עד כה הייתה נחמה בכך שהמשקיעים עוד קונים בארץ דירות, הרי שגם הנתונים החיוביים האלה השתנו וגם דירות להשקעה כבר לא נקנות. לפי הנתונים פחות מ 2000 דירות נמכרו בחודש יולי להשקעה, ירידה בשיעור של 25% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. חודש אוגוסט גם הוא לא עשה טוב לאף אחד והמשקיעים כפו ירידה רצינית של כ 40 אחוז לעומת אוגוסט שנה שעברה.
וכמו בועת נדל"ן מכובדת, תל אביב מככבת דווקא בנתונים החיוביים של מכירה וקנייה במגזר המשקיעים לכאן ולכאן. בזמן שהעסקים לא מתקיימים באיזורים רבים בארץ, בתל אביב דווקא נרשמת עלייה של השקעה היות ומחירי הדירות יורדות ואנש העסקים שכבר השקיעו את כספם בדירות מתחילים למכור את הנכסים בגלל בהלת הורדת מחירי הדירות העתידית והמתגבשת. מי שמכניס את היד לכיס הם משקיעים אחרים שמנצלים את המומנטום על מנת לרכוש בסכומים "שפויים" בניגוד לשנה שעברה, אז המחירים עוד בכלל לא גרדו את מחירי השפיות. לדוגמא, ביולי השנה נרשם גידול של כ 35% במספר הדירות שמכרו משקיעים בהשוואה לתקופה המקבילה לשנה שעברה. מחיר דירה ממוצעת שמכר משקיע בחודש יולי עמד על 928 אלף שקל, נמוך בכ-11% מהמחיר הממוצע של דירה יד שניה שנמכרה באותו חודש. ברמת החציון הפערים משמעותיים יותר (פער של 22%). יחד עם זאת, באזור השרון ובאזור השפלה, תמהיל הדירות שמוכרים משקיעים דומה לזה של כלל דירות יד שניה שנמכרו באותו החודש.
אתם יודעים מה? עם הנתונים האלה? נראה כי המחאה אכן עשתה את שלה. עכשיו נשאר לחכות רק לנתוני הרבעון האחרון של השנה, לאחר שוועדת טרכטנברג תפרסם את המלצותיה והממשלה תתחיל להגב במעשים ולא רק בדיבורים.
חנית אטדגי הינה כתבת מייאסטייט.
לתגובות הארות או הערות: hanit99@gmail.com
פרסום תגובה חדשה