אחד מן המקצועות הנדרשים ביותר והיוקרתיים ביותר בשוק הנדל"ן הישראלי, הוא תחום שמאות המקרקעין. בשוק נדל"ן שרק הולך ומאמיר ובסכומים של 6 אפסים, התעסוקה כשמאי מקרקעין היא נחוצה במיוחד ושווה הרבה כסף. המציאות הזו שבה יש שוק ספציפי משגשג וכלכלי מאוד, ומספר קטן מאוד של אנשי מקצוע, גרם לתחום שמאות המקרקעין בשנים האחרונות להיות פרוץ במיוחד. מצב השוק מתבטא במיוחד במכללות הפרטיות לתחום הנדל"ן הצצות כפטריות לאחר הגשם ומציעות תעודת הכשרה בתחום זה, למרות שלרוב אינן מפוקחות ולא ברור מה איכות הבוגרים שלהן.
מועצת שמאי המקרקעין מחליטה להתערב בשוק הפרוץ
חוסר המעקב אחרי המכללות הללו, והביקוש הרב לאנשי מקצוע בתחום (מעריכים שכיום בישראל יש 1500 שמאי מקרקעין בלבד), עם ידע מעמיק שתכני הלימוד שבהם הוכשרו נבדקו ואושרו, דחף את מועצת שמאי המקרקעין להתחיל לקחת יוזמה ולפעול לקידום תוכניות הכשרה אקדמאיות בתחום שמאות המקרקעין. במסגרת תוכניות אלו, הסטודנטים לרוב משלבים בין לימודים אקדמיים- לרוב בתחום הכלכלה, יחד עם לימודים לקראת בחינות ההסמכה של המועצה ועוד בתקופת התואר ניגשים לרבות מן הבחינות הנדרשות על ידי המועצה. כך, בסיום הלימודים, נותרים הבוגרים עם מספר קטן של בחינות שעליהם להשלים ועם ניסיון רב כיצד להתמודד איתן בשל ההתנסות בהן כבר במהלך התואר.
לעיסוק בשמאות יש היבטים רבים שמתפספסים בלימודי התעודה
אחת מן הבעיות העיקריות שבה הבחינה המועצה ושגם הייתה קטליזטור להחשת צעדי ההכשרה בתחום באופן אקדמי, הייתה שיטת הלימוד של המכללות הפרטיות בתחומי הנדל"ן. במכללות אלו, הלומדים זכו לקורס מקוצר שעיקרו תרגול שאלות מן המבחנים השונים והכנה ממוקדת בעיקר אליהם. נושאים כמו היבטים משפטיים של התחום, הבנה אדריכלית בסיסית או הבנה כלכלית בתחום שיש מאחוריו הרבה בירוקטיה, פשוט לא נלמדו. כך נוצר מצב של בוגרים, שגם אם עברו את הבחינות, היו בעלי ידע חלקי בלבד. אנשי מקצוע כאלו, כאמור, לא מספיקים כיום למשרדי ממשלה או בנקים הנעזרים בשירותיהם ומצפים מהם לידע כולל.
איך הופכים את התחום לנגיש ומזמין?
כדי להפוך את תחום השמאות לנגיש ומזמין לכולם, לרוב נלמדת ההתמחות במסגרת המכללות האקדמיות הפרטיות. בחלקן, מוצע ללמוד לתואר שני עם התמחות בשמאות מקרקעין בעוד באחרות, כמו למשל במסלול האקדמי המכללה למינהל, הלימודים בתחום נעשים במסגרת התמחות של תואר כללי יותר כמו כלכלה. לרוב, הלומדים אינם נדרשים לידע מוקדם בתחום הנדל"ן או עיסוק ממשי בו וזאת בשל השאיפה להעניק את מלוא הידע בנושא כבר בלימודי התואר עצמו, למי שבוחר בהתמחות זו. העובדה כי התואר פונה גם למי שלחלוטין לא מחוברים לתחום ובעלי ידע, יוצר אפשרות להחשף למקצוע מעניין, מכניס ושימושי גם למי שרק רוצים להכיר את עולם הנדל"ן לעומק ולאו דווקא לעסוק בו. לאחרים שרוצים להכנס לשוק העבודה ולעסוק בתחום, מעניקים התארים האקדמיים לרוב גם את האפשרות לעבור סטז' בסיום במסגרת אחת מהחברות הרשומות תחת המועצה או במסגרת המכון לשמאות והנדסה הפורס את כנפיו על ההתמחות במכללה למינהל ומסייע ביצירת תכני הלימוד לפי הדרישות העדכניות בשוק.
עוד דרך שבה הופכים את התחום למזמין ונגיש, טמונה ביכולת ללמוד את ההתמחות הזו במסגרת לימודי ערב. במכללות אקדמיות פרטיות רבות, מציעים למי שאינם רוצים לוותר על קריירה, לשלב עבודה ולימודים באמצעות לימודים בשעות הערב, לאחר שעות העבודה, ובימי שישי. במקרים רבים, גם לימודי כלכלה כלולים במסלולים הנלמדים בשעות הערב, וכך מי שכבר מעורב בתחום הנדל"ן ועובד בו, יכול לשלב בין עבודה מעשית ובין הכשרה אקדמית איכותית ומעמיקה שתקדם אותו בקריירה.
לסיכום, אם אתם מתלבטים לגבי לימודים ומתעניינים בתחום הנדל"ן שכיום רותח בישראל, שווה בהחלט לשקול לימודי הכשרה לתחום השמאות. בחירה בלימודים אקדמיים בתחום זה, תאפשר לכם גם גמישות ביחס לשעות הלימודים וגם למידה מעמיקה יותר שתסייע לכם לעבור את הבחינות הנדרשות יותר בקלות וגם תזכו להערכה רבה יותר בשוק העבודה.
פרסום תגובה חדשה