
אחרי שנים שפארק ההייטק בחיפה היה בגדר מונופול, החלו העבודות לבניית פארק מדעי החיים הממוקם ממש בצידו השני של הכביש. בשורה גדולה לתושבי חיפה ולעסקים בעיר, ובשורה פחות טובה לדנקנר שעד כה נהנה היה היחידי בעיר. תחילתו של פארק מדע חדש.
כבר שנים שמונופול ההייטקי בחיפה אינו מצליח להישבר. חברת גב ים, מקבוצת נכסים ובניים בבעלותו של איש העסקים נוחי דנקנר השקיע לפני יותר מעשור, בשנת 1999 ורכשה כמחצית מן השטח שהופקע לטובת פארק מדע בחיפה. פארק מת"ם הוא בין הגדולים בארץ, יחד עם קריית המדע "הר חוצבים" בירושלים,והוא משתרע על 220 דונם וכולל 270 אלף מ"ר בנוי. אחד היתרונות הגדולים בפארק המדע ובכלל לעיר חיפה היא נושא המשאבים הגדולים והרווחיםם מהם נהנו במשך השנים כל מי שידו הייתה מספיק מהירה ומשגת להכנס לפרוייקט. מצד אחד היו אלה בעלי העסקים שקיבלו תנאים טובים להשכור את המתחמים הגדולים למפעלים שלהם, קבוצת נכסים ובניין שקנתה את השטח נהנתה מהשקעה ממשלתית וממחירי בנייה סבירים שהיום מניבים רווחים אסטרונומים לעומת ההשקעה מלפני יותר מעשור. וכן, גם העיר חיפה מקבלת לא מעט כבוד מפארק התמ"ם שנחשב גם בארץ וגם בעולם כפסגת הייטק.
כל הנתונים האלה הם ללא ספק גאווה אחת גדולה ועסקית לכל הנוגעים בדבר, אך לכל דבר ובמיוחד למונופול יש סוף, ועכשיו הגיע גם קיצו של פארק התמ"ם. השבוע התשרנו כי ממש מעברו השני של הכביש ייחלו העבודות לפארק מדע חדש שייקרא "פארק מדעי החיים". אז נכון שמדובר רק ב 31 דונמים ובכ 85 אלף מ"ר, אבל עדיין הנגיסה היא נגיסה מאוד "גסה" כפי שאומרים מקורבים לעסקה ולדנקנר. הבעלים של פארק המדע החדש הם החברה הכלכלית לחיפה וחברת מבני תעשיה שבשליטת איש העסקים אליעזר פישמן. בניגוד ללא מעט "גיוון" בסוג החברות שממוקמות בפארק של דנקנר, הרי שהפארק של פישמן יכלול רק חברות מחקר ופיתוח של מכשור רפואי ,ביולוגיה, ביוטק, ביואינפורמטיקה, ננוטכנולוגיה, הנדסה חקלאית, ועוד דומים ואחרים מתחום הרפואה. מבחינת ההשקעה הרי שאי אפשר להתעלם מהפערים הגדולים של סכומי ההשקעה של פעם ואלה של היום. העלות של הבניין הראשון מתוך חמישה מיועדים עולה למעלה ממאה מליון ש"ח וזוהי רק נקודת ההתחלה ושלב ראשון של הקמת הפארק. אז מי בעצם הולך להרוויח מכל זה והאם הטייקון הגדול דנקנר צריך להתחיל לדאוג?
חיפה, עיר עם עתיד טכנולוגי
מניתוח מקיף עולה כי העיר חיפה עשתה צעד גדול בעשור האחרון לקראת מעמדה החדש כמעצמת הייטק ישראלית. לפארק מת"ם יש חלק נכבד בפיתוח הזה שכן לפי הנתוניםשל שנת 2011, בפארק פועלות כ־12% מחברות ההייטק בישראל לעומת 9% ב־2006. השינוי הבולט ביותר בין 2006 ל־2011 הוא בהרכב החברות הפועלות בעיר. חברות הביוטכנולוגיה, למשל, שב־2006 היוו 18% מכלל החברות, מהוות עתה 36%, וחברות בתחום הרפואה תופסות נתח של 22% מהחברות לעומת 13% ב־2006. הנתונים הללו רק מראים כי הטכנולוגיה רק מתקדמת ואין ספק שיש מקום לעוד פארק מדע בבירה הצפונית. ביקוש השטחים בפארק הפך אותו גם למתחם היקר ביותר בחיפה. כידוע ישנם עוד כמה מתחמי תעשייה גדולים בחיפה, שני המתחמים הזולים הם הצ'ק פוינט וצומת עין המפרץ, שם השכירות עומדת על כ 30 שקלים למ"ר לחודש שכירות, מתחמים נוספים הם קמפוס הנמל, שדרות ההסתדרות, טירת הכרמל ותל רונן שם העלות גבוהה יותר והיא עומדת על כ 40 למ"ר. לעומת כל אלה, פארק מת"ם הוא היקר ביותר בין כל אזורי התעשייה והמחיר הוא כ־55 שקל למ"ר בבניין ישן ומשופץ וכ־75 שקל למ"ר בבניינים חדשים.
מה שהופך את חיפה לעיר בעלת עניין הוא נושא הביקוש הרב שיש באיזור, מה שגרם לחברות גדולות כמו אלביט, גוגל ומייקרוסופט לבחור למקם את המשרדים שלהם בפארק מת"ם. מיתוג היוקרה שמכניסות חברות כמו אלו שציינו מעשיר מאוד את הרצון של חברות אחרות להיות חלק מן הפארק. יתרון נוסף במיקום של הפארק נעוץ בכמה יתרונות בולטים, הקרבה לבית הספר "הטכניון" ובית החולים רמב"ם ששניהם לא רק בית ספר ובית חולים, אלה גם נחשבים למוסדות מחקר בין המובילים בארץ. החברות שמגיעות לפארק רואים בכך יצרון של שיתוף פעולה טכנולוגי ועסקי. יתרון נוסף במיקום הפארק בכניסה לעיר חיפה נעוץ בעובדה כי הוא קרוב מאוד לתחנת הרכבת, ליציאות לכביש 2, כביש 4 וכביש המנהרות. בנוסף, קניוני חיפה וקסטרא גם קרובים מאוד למתחם. כידוע גם חברת החשמל נמצאת בסמיכות למתחם הפארק ובקרוב יושק מגרש הכדורגל החדש של חיפה על שמו של איש העסקים סמי עופר. כל אלה מקנים יוקרה רבה לכל האזור הזה, ולא בכדי בחר פישמן למקם את פארק מדעי החיים שלו בכניסה לחיפה, איפה שהנדל"ן רק מתחזק ומתעצם ואיתו גם בניית הטכנולוגיה.
יש דירה להשכיר?
ומי שמכיר את דנקנר יודע שהוא לא פראייר, הרי אם כבר אנחנו נמצאים בשיא הטכנולוגיה והמדע, וכבר יש לנו פארק מדע, אז למה שלא להרוויח עוד קצת כסף ולמשוך לא רק בעלי עסקים אלא גם מוחות גדולים לפארק?. בצעד יוצא דופן, אך חכם להפליא, החליטה חברת גב ים לנצל את הפוטנציאל של כעשרת אלפים עובדים ולהקנות לנו מקומות מגורים בעיר? אז הנה עוד צעד משמעותי לקידום פארק המדע הישן. בשנתיים האחרונות חברה חברת גב ים לחברת הבנייה אוסיף ויחד הם בנו במורדות שכונת רמת הנשיא כ 1,000 יחידות דיור ב־18 מגדלי מגורים. אז נכון שאם תשאל כל חיפאי הוא יגיד לך שהמדרונות המערביים של הכרמל הם מקום ממש נחות, אבל דווקא בשל העובדה הזו, הקנייה של הקרקע, בנייתה ו"שיפוצה" נשמעו לגאון דנקנר אטרקטיביים יותר והיוו התחלה של דיור ובינוי לעובדי המתחם. נכון להיום כבר נמכרו כ 200 דירות בסכומים של הנעים בין 894 אלף שקל לדירות 3 חדרים לכ־1.4 מיליון שקל לדירות גן בעלות 5 חדרים.
הם מפחדים?
אז פארק מדעי החיים יוצא לדרך ונוגס במתחם הייטק החיפאי. הבעלים אליעזר פישמן יודע שהוא מהווה בעיה עבור גב ים ודנקנר, כך הוא צוטט השבוע: "בטח שהם מפחדים מתחרות. הכי טוב להיות לבד, לא? אם מביאים בחשבון את כל השטח שיש לנו, זה מגיע לכ־170 אלף מ"ר בנוי. זה נחשב לפארק קטן? ודאי של. הפארק שלנו יהיה חדש ושלהם יהיה ישן". אז עם העקיצה הנחמדה הזו שולח פישמן את דנקנר לעשות הרבה מאוד שיעורי בית וללמוד מחדש איך משפרים את הקיים בכדי שהתחרות תהיה באמת עניינית. ואגב מי שהכי מרוצה מכל העניין הוא ראש עיריית חיפה, יונה יהב שרק מברכך על השקעת הטייקונים: "במסגרת בניית הפארק ייקלטו ויתבססו בעיר חברות מובילות שימקמו את חיפה בחזית הטכנולוגית של תעשיית הביוטק, בשיתוף פעולה עם מוסדות האקדמיה, המחקר ובתי החולים בעיר". שיהיה בהצלחה.
חנית אטדגי הינה כתבת מייאסטייט.
לתגובות הארות או הערות: hanit99@gmail.com