
בשל המצב הקיים בארץ ובעולם כולו שבו גידול האוכלוסייה הוא רב, בשל המצב הכלכלי הירוד, המחאות החברתיות הרבות הנעשות בארץ ובדרישה הרבה לבנייני דירות ופיתוח הארץ, מוצעות קרקעות חקלאיות רבות להשקעה. השקעה בשטח שמוגדר כקרקע חקלאית, תורמת אומנם לא לטווח הקרוב אך מספקת רווח משמעותי למשקיע בטווח הרחוק. באמצעות כמה וכמה ביוקרטיות, יש אפשרות לא רק לקבל סכומים כסף רבים אלא לעזור בפיתוח הארץ.
קרקע חקלאית מהי במקור?
קרקע חקלאית היא קרקע המותרת על פי החוק ותוכנית המתאר כקרקע המשמשת רק לצורכי גידולי חקלאות. בשל שווי ערכה הנמוך של הקרקע והטיפול המהיר בה, אנשים רבים אינם מעוניינים ברכישתה. אך ברגע שקרקע חקלאית רשומה בתוכנית המתאר המחוזית והמקומית כקרקע המותרת לבנייה, שווי ערכה עולה בהרבה והמשקיעים מתחילים לבחון את אמצעיה ומאפייניה לצורך השקעה נכונה ורווחית בעלת תשואה גבוהה. קרקע חקלאית מותרת לבנייה ונחשבת לקרקע עירונית כאשר מתבצעת פרוצדורה בעלת שני שלבים. תחילה בשלב הראשון תכנית מתאר מחוזית או בשמה האחר תמ"א מחוזית המתבצעת על ידי הוועדה המחוזית של המקום בודקת את כל מאפייני הקרקע, החריגות השונות, שימוש הקרקע במחוז עצמו ופעולות התכנון. מתוך תכנית זו נגזרת תכנית המתאר המקומית אשר מספקת ומאשרת על ידי הוועדה המקומית את השימוש הנכון והאפשרויות הניתנות לקרקע והאישור הסופי למותרות בנייה בה.
קרקע חקלאית להשקעה - איך בודקים?
בשביל לספק את הרכישה הנכונה ביותר של קרקע חקלאית המאושרת להפשרת בנייה ושינוי יעודה לקרקע עירונית, יש כמה קריטריונים חשובים למשקיעים אשר בלעדיהם ההשקעה תתבצע באופן לא חוקי, תתאפיין בתשואה נמוכה, זמן ההפשרה יתנהל בצורה איטית מאוד וההשקעה תלך לטמיון. באמצעות אבחון מדויק של מקום הקרקע והקריטריון החשוב הראשון והעיקרי של ההשקעה, אפשר לגלות על תשואתה של הקרקע בעתיד. ככול שהקרקע תהיה קרובה יותר לאזורי מגורים ולכבישים מהירים, כך הקרקע תחשב כקרקע בעלת ערך גבוהה. כאשר הקרקע כבר מאושרת ומותרת לבנייה, יש את האפשרות לקצר את תהליכי הבירוקרטיה הרבים ולאפשר את השינוי לקרקע עירונית בזמן קצר. תחקיר מקיף על המשווקים או המוכרים של הקרקע הנו חשוב למשקיע בכדי לדעת על אופן ההשקעה, החוקיות, אופן עבודת בעלי הקרקע ולתקינות התהליך. בנוסף יש להסתכל על ההיבטים השונים מאחורי ההשקעה כמו מס שבח, היטלי השבחה, מס מקרקעין, הפקעות, תקנות, חוקים וחריגות שונות של ההשקעה לצורך קבלת ידע מקיף על הקרקע הנרכשת והתמודדות עם הנושאים השונים במקרה הצורך, ללא גורם ההפתעה.
רכישת קרקע חקלאית להשקעה אומנם נשמעת כמו דבר מסובך מעט וכולל לא מעט מסמכים, חקירות, עו"ד וצורך במידע רב, אבל בסוף ההשקעה וזמן הפשרתה של הקרקע לבנייה מדובר בהשקעה משתלמת ביותר. אפשר לפתוח את השמפניה ולחגוג את הסבלנות שלבסוף השתלמה והשאירה אתכם עם רווח יפה בכיס.